De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft bekend gemaakt dat het 200 illegalen heeft vrijgelaten vanwege het coronavirus. Het gaat om illegalen in gesloten centra die niet meer gerepatrieerd kunnen worden en illegalen die als ‘kwetsbaar’ gekenmerkt staan. Dat meldt Het Laatste Nieuws

“Er zijn in totaal 200 personen die illegaal in het land verblijven vrijgelaten”, aldus DVZ-woordvoerder Geert De Vulder. “Een eerste groep kwetsbare personen, mensen met een chronische ziekte, met diabetes of hartaandoeningen. Daarnaast gaat het om mensen in het kader van de Dublin-verordeningen, waarvan de repatriëring momenteel onmogelijk is. Ten slotte ook om illegale personen die geen feiten tegen de openbare orde hebben gepleegd.”

De illegalen verbleven in gesloten centra in Steenokkerzeel, Brugge, Merksplas en Vottem. Daar zaten ze in afwachting van hun repatriëring naar hun land van herkomst, maar die kan vanwege het coronavirus niet meer plaatsvinden. De Dienst Vreemdelingenzaken ziet daarom geen andere oplossing dan de illegalen gewoon vrij te laten. 

“Ik wil nog even benadrukken dat de 304 illegale personen die al een veroordeling opliepen, tegen wie een pv werd opgesteld of die strafbare feiten hebben gepleegd wél blijven vastzitten. Zij die vrijgelaten worden, hebben alleen het feit dat ze het illegaal het land binnenkwamen als strafbaar feit gepleegd”, klinkt het nog.