Zeker zes Turkse soldaten kwamen om in de Syrische provincie Idlib, na een artillerieaanval door het Syrische leger. De gebeurtenissen doen de spanning tussen Rusland en Turkije toenemen.

De Turkse militairen bezetten een basis in de buurt van het stadje Taftanaz, in de provincie Idlib. Zeker zes Turkse soldaten kwamen om na een artilleriebeschieting door het Syrische regeringsleger. Volgens het Turkse ministerie van Defensie nam het Turkse leger daarop ter vergelding meer dan 100 Syrische doelwitten onder vuur. Vorige week kwamen al acht Turkse soldaten om bij een gelijkaardig incident.

Offensief Idlib

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad boekten de laatste weken razendsnelle successen in Idlib, het laatste grote Syrische gebied dat nog in handen is van de opstandelingen. De meeste rebellen in Idlib zijn jihadisten en islamisten. De overgrote meerderheid van het terrein in de provincie is in handen van Ha’yat Tahrir al-Sham (HTS), de Syrische tak van al-Qaeda.

Bijna 700.000 mensen sloegen de laatste weken op de vlucht naar de gesloten Turkse grens. Turkije huisvest op dit moment al 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. Volgens Ankara is de limiet daarmee bereikt. De laatste dagen stuurde Turkije meer dan 5.000 troepen en een enorme hoeveelheid militair materieel naar Idlib om de Turkse posities daar te versterken.

Turks materieel in handen van Syrische jihadisten

Een deel van dat materieel lijkt ook in de handen van HTS terecht zijn gekomen. Nochtans wordt de groep ook door Turkije officieel als terreurgroep bestempeld.

De gebeurtenissen zorgen voor spanningen tussen Turkije en Rusland, dat de Syrische regering van luchtsteun voorziet. Tegelijkertijd werkte beide landen de laatste jaren samen om een politieke oplossing voor het conflict te zoeken.