Vorige week moest Molenbeekse schepen Abdellah Achaoui (PS) opstappen bij voetbalclub Union. Hij had gelogen over zijn verloning en haalde geld uit de kassa. Nu zou hij voorgedragen zijn als toekomstig directeur bij het parkeeragentschap van Brussel. Dat meldt La Capitale.

Abdellah Achaoui (PS) was voorzitter van vzw ‘Ecole des jeunes’, de jeugdafdeling van Union en deed daarnaast ook consultancy-opdrachten voor de club. Allemaal op vrijwillige basis, zo verklaarde hij in de media. “Alleen verplaatsingskosten krijg ik terugbetaald.” Dat bleek niet helemaal waar te zijn. Achaoui kreeg elke maand 500 euro onkosten en 1200 euro per maand voor de consultancy. Hij beheerde ook het geld uit ticketinkomsten van de jeugdwedstrijden. Dat zou zo elk weekend gemiddeld 600 euro zijn, die Achaoui sinds oktober mee naar huis nam.

Buitengewone gemeenteraad

De oppositie van Molenbeek is niet te spreken over de liegende schepen. Op 11 februari is er een buitengewone gemeenteraad. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) bevestigde echter haar vertrouwen in Achaoui. De schepen zou oprecht gehandeld hebben.

Het vertrouwen gaat echter nog veel verder dan dat. Volgens goede bronnen bij La Capiale zou hij nu voorgedragen zijn als voorzitter van Parking Brussels, het parkeeragentschap van de Brusselse Gewest. Hij zou er 350 werknemers onder zich krijgen. 

Verbaasd

De huidige voorzitter van het parkeerbedrijf, Jean-Pierre Van Gorp, eveneens PS, bevestigt het gerucht. Hij geeft aan verbaasd te zijn, aangezien Molenbeek een moeilijke relatie heeft met het parkeerbedrijf. Achaoui hield er volgens hem de vernieuwing van de parkeerautomaten tegen. Dat terwijl de helft van de automaten defect of gevandaliseerd is. Dit kost de gemeente zo’n 200.000 euro.

Dergelijk (non-)beleid is zeer opvallend. Volgens Brussels senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang) zijn er twee mogelijke verklaringen om dat geld niet te willen innen. “Dat de parkeerautomaten die stuk zijn niet werden hersteld, duidt in het beste geval op grove nalatigheid, in het slechtste geval op een opzettelijke ‘vergeetachtigheid’ om zo de eigen achterban niet voor het hoofd te stoten. Wie zou het, in de islamitische PS-enclave die Molenbeek vandaag is geworden, nog weten?

In goede handen?

We hebben hier bij het parkeerbedrijf geen goede relatie met Achaoui, om de simpele reden dat een gesprek met hem gewoon onmogelijk was.” Zelf gaat Van Gorp met pensioen en kwam hij niet meer op bij de verkiezingen, maar hij wil de organisatie naar eigen zeggen wel in goede handen achterlaten.