De Gentse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent is vorige maand door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van 200.00 euro voor het verhuren van woningen die niet geschikt waren om in te wonen. Het grootste deel van de boete is met uitstel uitgesproken. De sociale huisvestingsmaatschappij laat nu weten in beroep te gaan tegen de boete. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De Gentse sociale huisvestigingsmaatschappij kwam een dik jaar geleden in het oog van de storm terecht, na een VRT-reportage die de erbarmelijke toestanden in Gentse sociale woningen blootlegde. De linkse stad verhuurde afgekeurde en zelfs onbewoonbare panden en bewoners klaagden over schimmel en rotte plekken op de muren. 

Menswaardige woning

De rechter gaf de slachtoffers gelijk. Hij wees WoninGent op hun taak om voor hun bewoners een menswaardige woning te voorzien. “De rechtbank heeft begrip voor de moeilijke omstandigheden zoals de sterke financiële druk, maar de beklaagde moet beseffen dat ze belast is met een wettelijke taak”, aldus het vonnis. “Er is geen enkele vergoelijking voor het verhuren van een ongeschikte woning aan zwakkeren die vaak niet over de middelen beschikken om een juridische weg na te streven of een andere woning te zoeken.

Het grootste deel van de boete, 120.000 euro, wordt met uitstel gegeven. Dit omdat WoninGent stappen onderneemt om de woningen te herstellen. De bewoners krijgen schadevergoedingen van 125 tot 2000 euro. WoninGent kreeg van de rechtbank twaalf maanden de tijd om de overgebleven panden te herstellen. Als het dat niet doet, riskeert de socialehuisvestingsmaatschappij een dwangsom van 150 euro per dag vertraging.

WoninGent in beroep

WoninGent laat weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. “We doen dit met enige schroom”, zegt voorzitter Marc Heughebaert aan Het Nieuwsblad. “Maar we kunnen dat geld veel beter in de renovatie van ons verouderd woonpatrimonium steken.” 

Natuurlijk is het niet leuk om veroordeeld te worden”, aldus Heughebaert. “Niet in het minst omdat we de bladzijde bij WoninGent al een tijdje hebben omgeslagen. Er zijn geen ongeschikte woningen meer. Maar men blijft ons confronteren met die erfenis uit het verleden. Dit is een terugslag.”

Sinds het schandaal uitbrak kwam een nieuw bestuur aan het hoofd van de huisvestingsmaatschappij. Deze zomer komt ze met een nieuw plan over hoe ze al haar verouderde woningen wil opknappen.

Schadevergoeding

Op burgerlijk vlak tekent WoninGent geen beroep aan. Dus schadevergoedingen die werden toegewezen aan de burgerlijke partijen blijven behouden. Op 20 januari tekende het parket ook al beroep aan tegen het vonnis. Zij vinden de boete te laag en willen de huurgelden verbeurd verklaard zien.