Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is geen medestander van het voorstel om gratis condooms aan te bieden aan leerlingen op school. “Dat is weeral een taak die men wil afschuiven op het onderwijs, stop daarmee”, zei hij daarover op VTM Nieuws.

Het voorstel kwam er deze week van de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking. De commissie wil anticonceptie gratis maken tot 35 jaar en gratis condoomautomaten voorzien op scholen. Volgens Vlaams Onderwijsminister Weyts behoort dat niet tot de kerntaak van het onderwijs. “Dat is weeral een taak die men wil afschuiven op het onderwijs, stop daarmee”, stelt de N-VA’er. “We moeten zorgen dat onze leraars kunnen lesgeven. Dat is hun kerntaak en al het andere, zoals gratis condooms uitdelen, hoort daar niet bij.”

“Meer respect en minder lasten”

Met zijn pleidooi om het onderwijs terug tot haar kerntaak terug te brengen, wil Weyts ook het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken. Dat is nodig want het beroep is zowel op secundair als op lager niveau een knelpuntberoep. Onder het motto “meer respect en minder lasten” wil de N-VA’er daar verandering in brengen.

Weyts kwam ook terug op het debacle eerder deze week omtrent het ‘klimaatspijbelen’. Hij wil dat scholen strenger optreden tegen dat fenomeen en niet de andere kant opkijken omdat het over klimaat gaat. “Als je toch oproept om te betogen voor het klimaat, doe dat dan buiten de schooluren”, voegt hij daar zondag nog aan toe. Zijn harde positie viel niet in goede aarde bij een groene onderwijsschepen uit Eeklo, die terstond opriep om afgelopen vrijdag net wel te gaan spijbelen.