Opvallend veel prominente politieke figuren kiezen er dit jaar voor om Aalst Carnaval niet bij te wonen. Klassiek zitten de tribunes nochtans vol met ministers en andere gezagsbekleders. Dit jaar zal enkel Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het volksfeest bijwonen. Ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zal aanwezig zijn, zo weet Het Nieuwsblad.

Op de vorige editie van Aalst Carnaval tekenden nog verschillende ministers en andere politici present, op enkele maanden van de verkiezingen. Dit jaar is dat echter niet het geval. Het bekende volksfeest kwam het afgelopen jaar in een storm van kritiek terecht rond vermeend antisemitisme. Het verloor zelfs haar plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De aanhoudende kritiek zorgt er nu dus voor dat veel prominente figuren liever thuisblijven. Enkel Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) trekt straks naar Aalst. “Dat nu niet doen, zou pas een statement zijn”, verduidelijkt hij tegenover Het Nieuwsblad. Zijn collega’s in de Vlaamse regering zijn er straks niet bij. Bart Somers (Open Vld) deed eerder deze week zelfs nog een oproep aan Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) om de carnavalisten duidelijk te maken dat er wel degelijk zaken zijn “waarmee men niet lacht”. Desondanks trekken zijn Open Vld-collega’s Gwendolyn Rutten en Herman De Croo straks ook naar Aalst.

Wereldpers

Weyts erkent wel dat ook hij niet onverschillig tegenover het volksfeest staat. “Iedereen beseft dat je dit internationaal gewoon niet kunt uitleggen”, zegt hij. “Maar verbieden of met dwang dingen decreteren, dat gaat ook niet. Dan oogst je gewoon het tegenovergestelde. Ik wil niet de vrijheid beperken op een dag dat er met alles – ook met politici – wordt gelachen.”

Wie in ieder geval wel het hele gebeuren zal gadeslaan is de wereldpers. Tientallen cameraploegen vanuit de hele wereld trekken zondag naar de Oost-Vlaamse stad. Dit onder meer na een oproep van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, om Aalst Carnaval te verbieden. Door het stormweer is het echter nog twijfelachtig of het grote volksfeest straks wel doorgaat in Aalst. De veiligheidscel van de stad neemt daar deze voormiddag nog een beslissing over.