Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft beslist om zwaarbewapende elitetroepen in te zetten om de grenzen te bewaken in de strijd tegen illegale migratie. Dat meldt The New York Times. Grenssteden die niet willen meewerken aan die strijd tegen illegale migratie zullen op die manier verplicht worden om dat wel te doen. 

Illegale migratie vanuit het zuiden is al decennialang een groot probleem in de Verenigde Staten. Eén van de centrale verkiezingsbeloftes van Amerikaans president Donald Trump was dan ook om deze illegale migratie een halt toe te roepen, onder meer door het bouwen van een grensmuur. Daarnaast wordt in de VS onder de legislatuur van Trump ook meer ingezet op grensbewaking door agenten.

Strenger migratiebeleid

Maar niet alle steden willen meewerken aan dat strengere migratiebeleid van Trump. Zogeheten ‘sanctuary cities’ weigeren alle initiatieven van de Amerikaanse regering om de grenzen te beschermen en illegale migratie tegen te gaan. Nu zal president Trump ook deze steden verplichten om mee te varen in die strengere migratiekoers door elitetroepen naar die steden te sturen.

De eenheden van de Border Patrol Tactical Unit (BORTAC) worden vergeleken met de bekende en gerenommeerde SWAT-teams. Ze hebben bepaalde trainingen gekregen die de elitetroepen van het leger ook ondergaan en zijn zwaarder bewapend dan gewone agenten. Meestal worden zij ingezet voor risico-operaties, maar nu dus ook in de strijd tegen illegale migratie.