De voormalige Egyptische president Hosni Moebarak is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 2011 afgezet na massaprotesten tijdens de ‘Arabische Lente’.

De Egyptische staatstelevisie meldde dinsdag het overlijden van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak. Hij werd 91 jaar. Eind januari onderging hij nog een operatie. Moebarak regeerde 30 jaar lang over Egypte. Hij trad in 1981 aan nadat de toenmalige Anwar Sadat vermoord werd door islamisten.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

‏كل الحب والتقدير❤️

Een bericht gedeeld door عمر علاء مبارك (@omaralaamubarak) op

Moebarak afgezet, opgesloten en daarna vrijgelaten

In 2011 werd Moebarak afgezet na massaprotesten tegen zijn bewind. Na de opstand werd hij jarenlang gevangen gezet. Na het aftreden van Moebarak werd de islamist Mohamed Morsi verkozen tot president van Egypte. Niet veel later werd Morsi zelf afgezet door het leger. Hij overleed vorig jaar terwijl hij nog in de cel zat.

Moebarak werd intussen veroordeeld tot levenslang, wegens de dood van enkele van de 900 demonstranten die in 2011 door de Egyptische ordediensten werden gedood. In 2017 werd hij echter vrijgelaten, nadat dat vonnis vernietigd werd. Hij werd toen vrijgesproken van de meeste aanklachten.