Voormalig Brussels gemeenteraadslid Alain Nimegeers (ex-FDF en MRis aangehouden voor corruptie, afpersing en bendevorming. Het gerecht onderzoekt of hij regularisaties beloofde aan sans-papiers in ruil voor duizenden euro’s. Dat meldt Bruzz.

Alain Nimegeers was van 2001 tot 2018 gemeenteraadslid in de stad Brussel, eerst voor het FDF (het huidige DéFI), later voor de MR. In juli 2018 raakte bekend dat een illegaal hem beschuldigde van oplichting. De RTBF onthulde dat de schepen 2.750 euro had gekregen in ruil voor verblijfsdocumenten. Die documenten heeft de illegaal bovendien nooit gekregen. Nadien kwam naar boven dat er nog illegalen waren die zich hadden laten bedriegen door Nimmegeers.

Volgens de krant L’Echo zijn er dankzij het gerechtelijk onderzoek nog andere slachtoffers geïdentificeerd.

Diensten tegen betaling

Het verhaal speelde zich in de eerste maanden van 2018 af, toen Nimegeers nog een Brussels gemeenteraadslid was. Samir, de getroffen persoon, claimde dat hij via een kennis in contact kwam met Nimegeers: “Die had contact met meneer Nimegeers om een sociale woning te krijgen na betaling van 2.000 euro.” Samir kreeg in 2017 het bevel om België te verlaten en verblijft sindsdien illegaal in ons land. 

Twee dagen na de eerste ontmoeting spraken de twee weer af. Samir had ondertussen 2.750 euro geleend bij zijn broer in Marokko. De overige 250 euro had hij niet bijeen kunnen rapen en hij zei Nimegeers dat die ze zou krijgen wanneer hij zijn verblijfsvergunning had. Het gemeenteraadslid beloofde binnen de drie maand een goed resultaat, eind april of begin mei zou Samir Belg worden. De illegaal hoorde in de tussentijd weinig van Nimegeers.

Geheime opnames

Een tussenpersoon die aanwezig was tijdens het tweede gesprek beweerde dat de Brusselaar in het buitenland zat en het erg druk had. Toch kon de illegaal een nieuwe ontmoeting regelen met Nimegeers. Dat gesprek nam Samir, zonder het medeweten van de MR-politicus, op. Die opnames speelde hij door aan RTBF. In het gesprek zegt Nimegeers dat zijn contacten bezig zijn met het dossier. Dat alles zo lang duurde lag volgens Nimmegeers aan het feit dat toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Theo Francken) zo streng was. 

Nimegeers was in 2018 al zijn gemeenteraadszitje kwijtgespeeld. Hij was ook uit de MR gestapt.