Naar aanleiding van cijfers die Barbara Pas (Vlaams Belang) ontving blijkt dat het aantal minderjarigen verdacht van een crimineel feit in stijgende lijn zit. De partij wijst hierbij op de verantwoordelijkheid van de ouders van deze jeugddelinquenten en wil hun kinderbijslag schrappen bij criminele overtredingen. Van hardleerse minderjarige criminelen met de dubbele nationaliteit wil ze de Belgische nationaliteit intrekken. Zo staat te lezen in hun persbericht.

In 2015 registreerde de politie nog 15.020 minderjarige verdachten. Drie jaar later, in 2018, is dat gestegen tot 17.163. Opvallend is dat criminaliteit in de eerste plaats een zaak van jongens is (13.720 jongens tegenover 3.235 meisjes in 2018). Eveneens opvallend: maar liefst 329 verdachten waren jonger dan 14 jaar – een cijfer dat weliswaar aan het dalen is (392 in 2015, 443 in 2016).

Barbara Pas stelt verder vast dat de stijging zich vooral voordoet bij de groep jongeren die niet over een Europese nationaliteit beschikt. Bij de andere groepen, zowel die met de Belgische (en ook dubbele) nationaliteit als bij die met de nationaliteit van een ander Europees land, was er een daling te merken.

Niet-Europees

Bij de jongeren met een niet-Europese nationaliteit zien we echter een sterke stijging (1.494 in 2015 naar 3.947 in 2018). Jeugdcriminelen komen vaak nog te gemakkelijk weg met een alternatieve straf en gaan vrolijk verder met hun criminele activiteiten. Maar het Vlaams Belang wijst ook op de verantwoordelijkheid van de ouders van hardnekkige jeugdcriminelen. Voor minderjarigen die zich bezondigen aan criminele activiteiten dient de kinderbijslag te worden geschrapt, aldus Barbara Pas. Van hardleerse minderjarige criminelen met de dubbele nationaliteit dient de Belgische nationaliteit te worden ingetrokken.”