Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is mei, exact één maand na de verkiezingen, een symbolische datum. “Dan is de roep naar nieuwe verkiezingen wellicht onvermijdelijk”, verklaarde de Vlaams-nationalist. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten meent dat openlijk spreken over nieuwe verkiezingen het vertrouwen tussen de partijen geen goed doet, zo verklaarde hij volgens BELGA in VRT-programma ‘De Zevende Dag’.

Meer dan een half jaar na de verkiezingen is het, met betrekking tot de formatie van een nieuwe federale regering, nog steeds ter plaatse trappelen. Momenteel heeft minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), als koninklijk opdrachthouder de touwtjes in handen. Zijn belangrijkste piste? (Nog steeds) paars-geel. Wel zou Geens, mocht paars-geel effectief onmogelijk zijn, van de vorst een alternatieve piste mogen verkennen. Zijn partij, CD&V, ziet hier evenwel geen heil in en schrijft zich tot nader orde alleen maar in op het paars-gele verhaal.

Of paars-geel, onder aanvoering van Geens, dan toch mogelijk is, blijft onduidelijk. Ofschoon Magnette een samenwerking met de N-VA in een nog niet zo ver verleden uitsloot, zijn er ook berichten die wijzen op een mogelijke toenadering. Wel zou Geens, althans volgens BELGA, op een verlenging van zijn opdracht kunnen rekenen.

Verherstraeten: ‘Spreken over verkiezingen is slecht voor het vertrouwen’

Vandaag waarschuwde CD&V-fractieleider Verherstraeten voor het verwijzen naar nieuwe verkiezingen. “Als een politicus vandaag het woord ‘verkiezingen’ uitspreekt, dan verdwijnt het vertrouwen. Dat is de reden dat we vandaag nog geen federale regering hebben”, citeert BELGA de CD&V-politicus.

Eerder had N-VA-voorzitter De Wever gesteld dat mei een symbolische datum betreft. Zou er nog steeds sprake zijn van een impasse dan zou de roep naar nieuwe verkiezingen, althans volgens De Wever, “wellicht onvermijdelijk” worden.

Lees meer:

Magnette schiet paars-geel definitief af: “Heeft lang genoeg geduurd”