Een taalcursus Nederlands die de VDAB aanbiedt aan Walen om hun toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken, is geen al te groot succes. De afgelopen twee jaar kon de cursus op amper 21 inschrijvingen rekenen. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Axel Ronse (N-VA) aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en zo bericht Belga.

Het N-VA-parlementslid noemt de cijfers teleurstellend. “Met een werkloosheidsgraad die meer dan het dubbele is van die in Vlaanderen zou de Waalse Regering toch een serieuze tand mogen bijsteken in het doorsturen van Waalse werknemers naar Vlaamse vacatures en VDAB cursussen”, reageert hij op Twitter.

“Hoge werkloosheid tegenover arbeidskrapte”

Hoewel Vlaanderen historisch goede cijfers kan voorleggen op vlak van werkzaamheidsgraad, hinken Wallonië en Brussel ver achterop. In Vlaanderen bedraagt de werkloosheidsgraad zo’n 3,5 procent. In Wallonië is dat 7 procent en Brussel doet met 12,6 procent nog veel slechter.

Uit het antwoord van minister Crevits blijkt ook dat er weinig communicatie is tussen de VDAB en haar Waalse evenknie Forem. Die laatste geeft bijvoorbeeld geen informatie over het aantal werkzoekenden die ze doorstuurt naar Vlaamse vacatures. “Transparantie over geleverde inspanningen lijkt me een must gelet op de context waarin we verkeren: hoge werkloosheid in Wallonië en Brussel tegenover arbeidskrapte in Vlaanderen”, reageert Ronse aan Belga.