Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, hoewel niet tevreden met de impasse, omschrijft de Belgische realiteit als “onze beste propaganda”. “Elke dag zonder regering toont aan dat dit land niet werkt”, verklaarde hij tegenover VRT-programma De Zevende Dag. De oplossing van de rechts-nationalist? Nieuwe verkiezingen. “Een politicus die bang is voor verkiezingen is als een zwemmer die bang is voor water. Al kan ik begrijpen dat sommige partijen liever geen verkiezingen willen”, aldus de Vlaams Belang-topman.

België zit, na de njet van PS-voorzitter Paul Magnette, in een impasse. Van Grieken meent dat deze realiteit het gelijk van zijn partij onderschrijft. “Iedere dag zonder regering toont aan dat dit land niet werkt, de realiteit is onze beste propaganda”, klinkt het. Zelf pleit van Grieken voor nieuwe verkiezingen. “Deze situatie kan niet blijven duren. Iedereen is al vergeten dat er verkiezingen geweest zijn en dat de Vlaming een duidelijk signaal gegeven heeft: een rechtser en een Vlaamser beleid”, verklaarde hij in VRT-programma De Zevende Dag.

Veel appetijt voor nieuwe verkiezingen bestaat er evenwel niet bij de andere politieke partijen. De reden? Het (vermeende) gebrek aan nut van nieuwe verkiezingen. “Een politicus die bang is voor verkiezingen is als een zwemmer die bang is voor water. Al kan ik begrijpen dat sommige partijen liever geen verkiezingen willen”, reageert Van Grieken evenwel.

Van Grieken: “Wanneer zegt de Vlaming eens ‘j’en ai marre’?”