In Afghanistan zijn twee Amerikaanse militairen gedood nadat ze onder vuur werden genomen door een infiltrant met een zwaar machinegeweer. Er vielen ook Afghaanse doden, maar het precieze aantal werd niet vrijgegeven. Er heerst nog veel verwarring over de feiten. 

Zaterdag ontstond een schietpartij tussen Afghaanse en Amerikaanse militairen in de provincie Nangarhar, nadat de Amerikanen en de Afghanen samen een opdracht hadden voltooid. “De huidige verslagen wijzen erop dat een individu in een Afghaans uniform het vuur opende op de gezamenlijke troepenmacht van Afghanen en Amerikanen”, klinkt het. “Wij verzamelen nog informatie en de oorzaak of het motief achter de aanval zijn op dit ogenblik onbekend.”

Islamistische infiltrant

Er vielen zeker twee Amerikaanse doden en zes Amerikaanse gewonden. Er zouden ook acht Afghaanse commando’s zijn omgekomen, maar het precieze aantal werd niet vrijgegeven. Er zouden in totaal zeker 17 slachtoffers zijn gevallen.  

Mogelijk heeft een islamist de Afghaanse troepenmacht geïnfiltreerd. Dergelijke incidenten – zogenoemde ‘green-on-blue’-aanvallen – komen vaker voor in het Afghaanse conflict. Vorig jaar overleefde generaal Austin Miller, de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, een dergelijke aanval nadat een Taliban-strijder in een Afghaanse militair uniform het vuur op hem opende. Een Afghaanse generaal overleefde die aanslag niet.

Het is vooralsnog onbekend welke groepering achter het vuurgevecht zit. De Taliban hebben de aanval vooralsnog niet opgeëist. De provincie Nangarhar staat wel bekend als een bolwerk van de Islamitische Staat in Afghanistan, al controleren de Taliban ook delen van het gebied.