Een Turkse vrouw die jarenlang een kleuterjuf onterecht beschuldigde van foltering, zal nu zelf vervolgd worden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De kleuterjuf, die vanwege de haatcampagne opgesteld door de Turkse vrouw doodsbedreigingen kreeg, diende nu zelf klacht in. Het openbaar ministerie vordert 18 maanden cel. 

Op 4 september 2015 liep de 4-jarige zoon van de Turkse vrouw verwondingen op aan zijn hals tijdens de speeltijd. Volgens ooggetuigen liep hij die verwondingen op door een val, maar toch beweerde de jongen tegen zijn moeder dat zijn juf hem die verwondingen had toegebracht. 

‘Foltering’

De Turkse vrouw zocht eerst persoonlijk contact met de juffrouw en trok daarna naar de directie van de school. Zij legden haar uit dat de juffrouw onmogelijk verantwoordelijk kon zijn voor die verwondingen omdat ze tijdens de speeltijd aan het vergaderen was. Toch bleef de Turkse vrouw in haar schuld geloven en ze trok – nadat ze eerst de juffrouw persoonlijk bedreigd had – naar de rechtbank. 

Maar daar bleef het niet bij. Via Facebook verspreidde de vrouw tal van leugenachtige berichten waarin ze onder meer beweerde dat de kleuterjuf haar zoontje gefolterd had door een koord rond zijn nek te spannen. Die berichten werden uitvoerig gedeeld en lokten veel reacties uit. De kleuterjuf kreeg verschillende doodsbedreigingen en werd door de politie aangeraden om niet meer buiten te komen. 

In 2016 werd de kleuterjuf volledig vrijgesproken, en ook bij een nieuwe aangespannen zaak werd ze volledig buiten vervolging gesteld.

Nu dienen de kleuterjuf en de school zelf klacht in tegen de Turkse vrouw. Zij moest zich vandaag voor de rechtbank verantwoorden voor belaging, lasterlijke aangifte, laster en beledigingen. “Ik word hier echt onpasselijk van”, stelde de procureur. “Beklaagde blijft erbij dat de juf haar zoontje wilde wurgen en dat de school alles heeft toegedekt. Ze beseft niet dat haar gedrag verregaande gevolgen had voor de slachtoffers. Hier is een duidelijk signaal nodig en een strenge bestraffing dringt zich dan ook op.” Het Openbaar Ministerie vorderde een celstraf van 18 maanden.

Blokkendoos

De zaak doet denken aan de befaamde Blokkendoos-affaire. In juni 2013 verspreidden enkele ouders een verhaal over seksueel misbruik van enkele kleuters door kleuterjuf Magalie Alpaerts in kleuterschool ‘De Blokkendoos’ op het Antwerpse Kiel. Het bleek te gaan om een volledig verzonnen verhaal, aangestuurd door leden van Sharia4Belgium.

Juf Magalie werd dan ook in 2016 over de hele lijn vrij gesproken. Ze werd al eerder buiten vervolging gesteld, maar de kwade allochtone ouders gingen telkens in beroep. De morele (en professionele) schade was tegen dan echter al geschied. Juf Magalie zag zich genoodzaakt om haar schoolloopbaan vroegtijdig te beëindigen en de school moest zelf een poos haar deuren sluiten.