De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) werkt aan een presidentieel uitvoeringsbesluit om “Federale Gebouwen Opnieuw Mooi Te Maken”. Het uitvoeringsbesluit zou traditionele architectuur de standaard maken voor Amerikaanse federale overheidsgebouwen. Dat schrijft The New York Times.

Het ontwerp van het presidentiële uitvoeringsbesluit ‘Making Federal Buildings Beautiful Again’ zou traditionele of neoclassicistische architectuur – geïnspireerd door de klassieke oudheid, zoals het Witte Huis of het Capitool in Washington D.C. – de standaard maken voor Amerikaanse federale overheidsgebouwen. Hedendaagse ontwerpen zouden ontmoedigd worden.

“Federale Gebouwen Opnieuw Mooi Maken”

“Klassieke en traditionele bouwstijlen hebben bewezen dat ze zoveel respect voor ons systeem van zelfbestuur kunnen opwekken. Het gebruik ervan moet worden aangemoedigd”, staat te lezen in het ontwerp.

Het besluit komt uit de koker van de ‘National Civic Art Society’, een vereniging die vindt dat hedendaagse architectuur “een gebouwde omgeving heeft gecreëerd die ontaard en ontmenselijkend is”. Het uitvoeringsbesluit wordt naar verwachting volgende maand voorgelegd aan de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.).

“Te lang hebben architectonische elites en bureaucraten het idee van schoonheid bespot, de publieke opinie over stijl schaamteloos genegeerd en stilletjes belastinggeld uitgegeven aan de bouw van lelijke, dure en inefficiënte gebouwen”, zegt Marion Smith van de ‘National Civic Art Society’ tegen The New York Times. “Dit uitvoeringsbesluit geeft een stem aan de 99 procent – de gewone Amerikaanse mensen die niet houden van wat onze regering heeft gebouwd.”

Kritiek van architecten

Het uitvoeringsbesluit zou een ‘rebeautificatiecommissie’ oprichten om ontwerpen te bespreken. Uiteindelijk zou het Witte Huis het laatste woord hebben bij het kiezen van een stijl. Hedendaagse ontwerpen zouden een hoger niveau moeten bereiken om goedgekeurd te worden.

Hier en daar klinkt kritiek op de plannen. Het Amerikaanse Instituut van Architecten moedigde zijn leden aan om protest aan te tekenen. De plannen zouden volgens critici te regulerend zijn, creativiteit onderdrukken en een ‘top-down benadering’ inhouden.