De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) werd gisteren zoals verwacht over de hele lijn vrijgesproken in het ‘impeachment’-proces in de Amerikaanse Senaat. 

De vrijspraak van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) verliep grotendeels via partijlijnen. De Senaat stemde met 52-48 om Trump vrij te spreken van machtsmisbruik. De aanklacht had betrekking op het verzoek van Trump aan Oekraïne om Democratisch presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon te laten onderzoeken. De enige Republikein die tegen stemde was de voormalige presidentskandidaat Mitt Romney. Geen enkele Democraat stemde voor de vrijspraak.

Tweederdemeerderheid in Senaat nodig voor veroordeling

Daarop stemde de Senaat met 53-47 om Trump vrij te spreken van belemmering van het Congres, vanwege het blokkeren van getuigen en documenten die verzocht werden door het Huis van Afgevaardigden. Dit maal sloot Romney zich aan bij de rest van de Republikeinen. Wederom stemde geen enkele Democraat voor de vrijspraak.

Voor een veroordeling is in beide gevallen een tweederdemeerderheid van 67 senatoren nodig. Het was de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een ‘impeachment’-proces tegen een president plaatsvond.

“President Trump is volledig in het gelijk gesteld en het is nu tijd om terug te keren naar de zaken van het Amerikaanse volk”, zei Brad Parscale, de campagnemanager van Trump, achteraf. Volgens de Democraten is Trump echter niet echt vrijgesproken. Volgens hen was het hele gebeuren slechts “een showproces”.