Tijdens een interview op de podcast van journalist en talkshowhost Geraldo Rivera, vroeg de gastheer aan Donald Trump of hij het mogelijk acht dat Amerikanen ooit een openlijk homoseksuele presidentskandidaat zouden steunen. Die antwoordde daar bevestigend op, en hij gaf aan er zelf op te kunnen stemmen, indien dat een valabele kandidaat is.

De stelling is opvallend, want momenteel is een van de leidende kandidaten bij de Democraten, Pete Buttigieg, een openlijk homoseksueel met de rijke financierders van Wall Street achter zich. Hij is dus een mogelijke uitdager voor het presidentschap. Normaal gezien is Trump minder positief over mensen waarmee hij in rivaliteit moet treden, maar deze keer breekt Trump met zijn gewoonte. 

Op de vraag of hij ooit zou stemmen voor een openlijke homoseksueel als presidentskandidaat zei Trump dat het zeker mogelijk is dat Amerikaanse kiezers dat zouden doen. “Ik denk dat er sommige zijn die dat niet zouden doen, maar ik zou niet in die groep zitten, eerlijk gezegd.”

Volgens Trump wordt daar Buttigieg ook niet door gehinderd. Dat blijkt ook uit de uitstekende resultaten die hij haalt in de Democratische voorverkiezingen. Eerder dit jaar noemde Trump de deelname van Buttigieg “een teken van grote vooruitgang” op Fox News.

Kampioen voor LGBT’s?

Hoewel links Trump graag voorstelt als rechtsextremist en homohater is de realiteit een pak genuanceerder. Hij werd de eerste Republikeinse genomineerde die LGBT-rechten vermeldde in zijn acceptatiespeech op de Republikeinse Nationale Conventie. In die conventie verklaarde de oprichter van PayPal, Peter Thiel, dat hij openlijk en trots homo was. Dit was ook ongezien bij de Republikeinen. Een ander unicum is dat Trump de eerste Republikeinse president is die de Pride maand erkende. Vorig jaar begon de Amerikaanse overheid aan een globale inspanning om homoseksualiteit wereldwijd te decriminaliseren. In Botswana en Bhutan is dat ook gebeurd.