In Nederland is opnieuw ophef ontstaan over Syrische ‘vluchtelingen’ die jihadisten en oorlogsmisdadigers blijken te zijn. De Syriërs kwamen tijdens de asielcrisis in 2015 naar Europa en kregen hier asiel als ‘vluchteling’. Eerder bleek al dat de veiligheidscontroles tijdens de instroom van honderdduizenden migranten te wensen overlieten. Dat meldt het Nederlandse AD.

Hoeveel jihadisten en oorlogsmisdadigers Europa binnenkwamen als zogenaamd vluchteling, zullen we waarschijnlijk nooit weten. In 2016 concludeerde de Nederlandse Inspectie Veiligheid en Justitie al dat de veiligheidscontroles van instromende migranten onvoldoende was. Wegens tijdsgebrek werden honderdduizenden migranten zomaar binnengelaten en kregen zelfs Syriërs met martelfilmpjes of IS-propaganda op hun telefoon gewoon asiel. 

‘Vluchtelingen’ blijken zelf jihadisten en oorlogsmisdadigers

Af en toe lopen de jihadisten in Europa alsnog tegen de lamp. Zo werd recent nog Qusai A. veroordeeld tot negen jaar cel nadat hij zichzelf verraden had door opscheppende sms’jes te sturen over hoeveel mensen hij in Syrië vermoord had. Ook Aziz A. werd recent veroordeeld nadat hij herkend werd op een discussieavond over Syrië in een debatcentrum in Amsterdam. Hij bekleedde een voorname positie bij terreurgroep Jabhat al-Nusra, het toenmalige filiaal van al-Qaeda in Syrië.

Enkele maanden geleden werd opnieuw een voormalige jihadist opgepakt in Nederland, de 48-jarige Ahmed al-K. uit het Zeeuwse dorp Kapelle. Hij is onder meer te zien in video’s waarin executies plaatsvinden. Hij zou de speurders mogelijks naar nog andere jihadisten in Nederland kunnen leiden, klinkt het. “Het onderzoek is bijna klaar, we moeten alleen nog wat afgeluisterde gesprekken vertalen”, stelde het Openbaar Ministerie gisteren tijdens een tussentijdse zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.