Het Syrische regeringsleger heeft zondag een groot gebied heroverd in de buurt van Aleppo, de tweede stad van Syrië. Na een wekenlange reeks van razendsnelle successen door het Syrische regeringsleger, stortte de verdediging van de jihadisten in het gebied compleet in.

De afgelopen weken heroverde het Syrische regeringsleger grote delen van het grondgebied in de provincie Idlib, waaronder de M5-snelweg die Aleppo met Damascus verbindt. Tijdens het offensief kregen de troepen van Bashar al-Assad Russische luchtdekking. Op het terrein werden de Syrische troepen aangevuld met Iraanse milities.

Voorsteden van Aleppo

Afgelopen weekend werd het offensief verdergezet in de richting van de voorsteden van Aleppo die zich nog in handen van jihadisten bevonden. Nadat hun verdediging compleet instortte, vluchtten de jihadisten weg uit het gebied. De Syrische troepen zouden gisteren 13 steden en dorpen hebben ingenomen.

De gevechten van de afgelopen weken drijven de spanningen met noorderbuur Turkije op. Turkije steunt de opstandelingen in het gebied en stuurde grote hoeveelheden troepen en militair materieel naar Idlib. Turkije dringt er al weken bij Rusland op aan om te stoppen met het offensief. De afgelopen weken kwamen minstens veertien Turkse militairen om bij gevechten in Syrië. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) heeft ermee gedreigd het Syrische regeringstroepen aan te vallen, als ze zich niet tegen het einde van de maand terugtrekken uit het heroverde gebied.

Idlib en Aleppo – in het noordwesten van Syrië – worden gedomineerd door jihadisten zoals Ha’yat Tahrir al-Sham (HTS) – voorheen bekend als Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaeda. Ook vele andere rebellengroepen in het gebied hangen de salafistische en jihadistische ideologie aan.