Het Syrische regeringsleger heeft de laatste weken meer dan 600 vierkante kilometer grondgebied heroverd op jihadisten in Aleppo en Idlib. Daarmee herwint de Syrische regering grotendeels de controle over de M5 – de belangrijkste snelweg in Syrië. 

Het Syrische regeringsleger heeft de laatste weken met behulp van Russische luchtsteun tientallen dorpen en steden ingenomen in het noordwesten van Syrië. Vorige week heroverde de Syrische regering Saraqib, het kruispunt tussen de snelwegen M4 en M5. M5 is de langste snelweg in Syrië en verbindt Aleppo in het noorden met de hoofdstad Damascus in het zuiden. De Syrische regering heeft nu grotendeels controle over de M5 herwonnen.

Al-Qaeda in Syrië

Idlib – de provincie waar momenteel gevochten wordt – wordt gedomineerd door jihadisten zoals Hayat Tahrir al-Sham (HTS), de Syrische tak van al-Qaeda. Ondertussen stuurde Turkije een enorme hoeveelheid versterkingen naar Idlib. Het zou gaan om meer dan 1.000 militaire voertuigen en zo’n 5.000 soldaten. Ankara eist dat de troepen van president Bashar al-Assad zich tegen het einde van de maand terugtrekken uit het heroverde gebied.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) beschuldigt Rusland en Syrië ervan een staakt-het-vuren in de regio te schenden. Volgens Rusland en Syrië werd het staakt-het-vuren echter geschonden door HTS. Turkije zou bovendien niets gedaan hebben om de jihadisten aan banden te leggen, wat nochtans een voorwaarde van het staakt-het-vuren was.

Gevechten tussen Syrische en Turkse troepen

Turkije heeft een twaalftal militaire ‘observatieposten’ opgericht in Idlib. Een aantal daarvan werden intussen volledig omsingeld door het Syrische regeringsleger. Onlangs geraakten Syrische en Turkse troepen slaags in het gebied. Daarbij kwamen acht Turkse soldaten om. 

Turkije herbergt op dit moment 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. Na het geweld van de laatste weken kwam een nieuwe vluchtelingenstroom van honderdduizenden mensen op gang. Volgens Erdogan kan zijn land geen nieuwe vluchtelingengolf aan. Hij dreigde er onlangs mee Syrië opnieuw binnen te vallen als hij dat nodig acht. De laatste jaren viel Turkije Syrië reeds drie keer binnen.