Spanje gaat de hekken langs de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla in het noorden van Marokko verhogen. De minister van Binnenlandse Zaken Grande-Marlaska (PSOE) kondigde aan dat de hekken 30 procent hoger worden. Op sommige plaatsen worden ze 10 meter hoog. Dat meldt NOS.

Vorige week nog kwam er goed nieuws voor Spanje van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat bepaalde dat migranten die over de hekken klimmen voortaan direct mogen worden teruggestuurd naar Marokko. Zij hoeven niet te worden geïdentificeerd en er hoeven geen advocaten te worden ingeschakeld. De uitspraak was een overwinning voor Spanje, dat eerder werd veroordeeld voor het schenden van de rechten van migranten.

Modernisering

Grande-Marlaska is tevreden met de rechtspraak en zegt dat het “geweld een beperking betekent van grondrechten“, daarmee doelend op de rechten van immigranten die over de hekken proberen te klimmen. Hij benadrukte het belang van samenwerking met de landen van herkomst en stelde dat een gemeenschappelijk immigratiebeleid binnen de EU noodzakelijk is.

Het verhogen van de hekken maakt deel uit van een project waarbij de grensbeveiliging van Ceuta en Melilla wordt gemoderniseerd en versterkt. Voor het project wordt 32 miljoen euro uitgetrokken.

Lees ook:

Griekenland wil fysieke barrière op zee tegen migranten