Een onderzoek van het prestigieuze European Centre for Law and Justice (ECLJ) wijst uit dat tientallen vastbenoemde rechters aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voordien actief waren bij diverse linkse NGO’s. Vooral die van open-grenzen activist George Soros springen in het oog. De rechters behandelden zaken van hun eigen NGO’s en de belangenvermenging lijkt compleet. Het Franse Valeurs Actuelles bracht een dossier uit over het schandaal.

Het explosief onderzoek van de denktank legt bloot dat minstens 22 van de 100 vastbenoemde rechters aan de slag waren bij 7 NGO’s die geregeld voor het Hof verschijnen. 12 rechters zijn verbonden met de Open Society Foundation (OSF), 7 met het Helsinki comité, vijf met de Internationale Commissie van Juristen (ICJ), 3 met Amnesty International en telkens 1 voor Human Rights Watch, Intersights en het A.I.R.E. centre. De Open Society is bovendien niet enkel de organisatie met de meeste rechters achter zich, ze financiert ook de 6 andere organisaties die in het onderzoek vermeld worden.

Belangenvermenging

Sinds 2009 kwamen er 185 zaken voor waar een van de 7 NGO’s bij betrokken was. In 88 daarvan zat er een rechter die verbonden was met de betrokken NGO op de zaak. In dezelfde periode trokken zich slechts 12 rechters terug voor mogelijke belangenvermenging.

Volgens ECLJ creëert dit ernstige twijfels over de onpartijdigheid van de rechters en lijkt het Hof in strijd te werken met de regels die het zelf oplegt aan landen. Gezien de grote macht die het Hof bezit is de situatie extra problematisch. De onderzoekers roepen op om beter op te letten bij benoemingen van rechters en er voor te zorgen dat er geen activisten benoemd raken. Er moet meer transparantie komen, zeker rond de belangen die kunnen spelen tussen rechters, klagers en NGO’s. Ook moeten de procedures rond terugtrekking geformaliseerd worden.

George Soros

De spin in dit louche web is Georges Soros, de eigenaar van de OSF. Een man die steenrijk is geworden door te speculeren (met geleend geld) tegen de pond. Hij werd in het verleden veroordeeld voor handel met voorkennis en stond zelf nog voor het Europees Hof hieromtrent. Hij financierde ook de ondergang van de presidenten van Georgië, Oekraïne en Joegoslavië. Zijn “humanitaire filantropie” is vaak een dekmantel voor meer politieke motieven.

Zijn OSF promoot onder meer heel fel het multiculturalisme en massamigratie. In Amerika sponsort hij extreemlinkse organisaties zoals de ACLU, the Center for American Progress, League of Conservation Voters, Planned Parenthood Federation of America, de Tides Foundation en Black Lives Matter. Zijn OSF heeft een oorlogskas van 18 miljard dollar waarmee het een linkse strijd voert.

In 2016 kwamen er documenten naar boven via DCLeaks en daaruit bleek hoe Soros in elk niveau van de Amerikaanse politiek geïnfiltreerd was en de Democraten ondersteunt. Hij was tevens een megadonor voor Hillary Clinton. Ook in de Verenigde Staten zet hij zich in om linkse activistische rechters te laten benoemen. De linkse media schildert elke belichting hiervan echter af als zijnde een “complottheorie“. Mensen die kritiek hebben op de man en zijn werkwijze worden afgeschilderd als extreemrechts of antisemiet.

Nochtans is het heerschap zelf niet bijster populair in Israël. Daar werd ooit een wetsvoorstel opgemaakt, de ‘Soros-wet’, die de activiteiten van zijn stichting wilde beëindigen. Eerste minister Benjamin Netanyahu beschreef hem ooit als “een vijand van Israël” en diens zoon plaatste ooit een aangebrande meme over hem online. Soros zou ook bepaalde BDS-organisaties steunen. BDS-organisaties willen Israëlische producten boycotten om zo de Palestijnse zaak te helpen. De bekende Hongaarse campagne tegen Soros werd ondersteund door de Israëlische regering.

Impact Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De impact van het Europees Hof voor de Rechten van de mens is bijzonder groot. Het legde de legalisatie van het homohuwelijk op aan Oostenrijk, Griekenland en Italië, Polen moest de abortuswet verruimen, Hongarije moest de levenslange gevangenisstraf afschaffen, Rusland werd op de vingers getikt over Pussy Riot, Oostenrijk moest adoptie door homoseksuele koppels legaliseren, de toepassing van de sharia moest erkend worden in Griekenland en ga zo maar door. Al deze uitspraken werden door rechters opgelegd die een band hadden met de Open Society Foundation. De democratische natiestaten moesten zich schikken naar eisen van linkse onverkozen rechters die partijdig en belanghebbend waren.

François-Xavier Bellamy, professor filosofie en volksvertegenwoordiger bij de Europese Volkspartij vind de rol van de Open Society Foundation erg kwalijk. Volgens hem zet het de scheiding der machten op de helling en moet er dringend meer transparantie komen. Hij noemt het is onrustwekkend dat lobbyisten de wetten voorschrijven. De rechterlijke macht lijkt niet onafhankelijk te zijn en dat bevestigt het wantrouwen bij de burger, stelt hij vast.
De centrumrechtse oud minister Philippe de Villiers constateert dat George Soros veel machtiger is dan Emmanuel Macron. De Villiers zegt dat Soros zichzelf ooit een staatsman zonder staat noemde. “Hij is de belangrijkste lobbyist in de wereld.” 

De Europese fractie Identiteit en Democratie wil een onderzoek naar de zaak. Hun fractieleider, Jérôme Rivière, haalt aan dat dat het een politiek en democratisch schandaal is, al neemt de EU wel vaker een loopje met de wil van het volk. Toch is het in dit geval zeer ernstig omdat het een supranationaal orgaan betreft. Het legt haar wil op aan Europese volkeren en kan landen veroordelen.