Enkele dagen geleden deed zich een dramatisch incident voor in Heusden-Zolder. De Somalische asielzoekster Shamsa Mohamed (21) overleed er na een aanrijding. Gisteren kwam naar boven dat de speurders keken in de richting van een opzettelijke aanrijding. Voor heel wat linkse politici was dat al voldoende om de afrekening te maken: racisme en de schuld van rechts. Onterecht, zo blijkt, want de dader was een andere Somaliër die ruzie had met de Somalische vrouw. Dat meldt HLN.

Het parket van Limburg bevestigde zondag dat de vrouw was aangereden en de bestuurder vermoedelijk vluchtmisdrijf had gepleegd. Het slachtoffer was een asielzoekster uit het asielcentrum ‘De Bark’ van het Rode Kruis. Een verkeersdeskundige onderzocht de plaats van onheil.

Initieel dacht men dus aan een ongeval met vluchtmisdrijf, maar nu zou blijken dat het een opzettelijke aanrijding betrof door een andere Somaliër. Een 25-jarige man verschijnt vandaag voor de onderzoeksrechter als verdachte bij het dodelijke incident. De man had zondagnacht nog een verklaring afgegeven als getuige. Hij sprak toen over een “donkerkleurige wagen” die was doorgereden na het ongeval. Maar de recherche had op dat moment al andere vermoedens.

Zondag maakten de verdachte en het overleden slachtoffer ruzie voor het asielcentrum. Het is momenteel onduidelijk waarover het ging. Men houdt rekening met afpersing of dreigementen. In die milieus spelen ook de belangen van mensensmokkelaars mee. Vriendinnen geven aan dat hij haar Iphone niet wilde teruggeven. Het is in die omstandigheden dat de verdachte in zijn wagen zou zijn gestapt en haar opzettelijk heeft aangereden, met de noodlottige uitkomst. Hij zal vandaag voor de onderzoeksrechter in Hasselt verschijnen. Die is belast met een onderzoek dat momenteel gekwalificeerd staat als ‘opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg’.

Politieke recuperatie

Dat dit drama nog niet helemaal onderzocht was, bleek voor linkse en extreem-linkse politici geen belet om de dood van de Somalische vrouw politiek te recupereren. Verschillende politici van de PVDA, Groen en sp.a deden meteen hun best op Twitter. De dood van de vrouw zou het gevolg zijn van wat er gebeurde “in onze samenleving” en “er moeten grenzen komen.” Er was sprake van “haat en ontmenselijking“. Het was dus de schuld van het van racisme doordrenkte Vlaanderen. De link met Bilzen werd ook gelegd, ook al is van dat incident nog geen spoor van een dader. 

Het was Theo Francken (N-VA) die de kat de bel aanbond. Volgens hem gaat links opnieuw zwaar uit de bocht. Hij wijst er bovendien op dat links in alle talen zwijgt over de tragische dood van Jos Haex. Dat is de bejaarde man die vier weken geleden door een Afghaanse asielzoeker werd doodgeslagen. Zijn familie merkte vorige week nog op dat Maggie De Block en Patrick Dewael (Open Vld) geen reactie of enige blijk van medeleven toonden op een vraag over zijn dood.

Schaamteloos

Ook het Vlaams Belang spaart de kritiek niet op de linkse uitschuiver. De rechts-nationalistische partij laakt het misbruik van de situatie, waarbij zonder enig bewijs de dood van de vrouw werd misbruikt om kritiek op massa-immigratie te diaboliseren. De partij haalt eveneens de stilte op links over de dood van Jos Haex aan. Voor hen zijn de linkse politici dan ook “huichelaars

De politici in kwestie lijken intussen schoorvoetend hun ongelijk toe te geven. “De link met Bilzen was onterecht“, zo gaf Meryame Kitir (sp.a) aan op Twitter, al moet herhaald worden dat er nog niets geweten is van Bilzen, dus de geïmpliceerde link is ook al weer heel verdachtmakend. Wouter De Vriendt (Groen) speculeert dan weer over een “privé kwestie” bij de dood van de Somalische vrouw.