Ophef in de burgemeestersverkiezingen van Parijs. Benjamin Griveaux, die door president Macron gekozen was als mogelijke burgemeester in Parijs voor de partij ‘En Marche’, kondigt een maand voor de verkiezingen aan uit de race te stappen. Aanleiding van de beslissing is het uitlekken van compromitterende tapes. Dat brengt La Dernière Heure.

De seksvideo’s laten weinig aan de verbeelding over. Op de beelden is te zien hoe de voormalige woordvoerder van president Macron, gehuwd en vader van drie kinderen, aan het masturberen is. Nergens werd de authenticiteit van de video bevestigd, maar Griveaux geeft aan dat hij zijn familie verder wil beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Toen ik mijn kandidatuur aankondigde, wist ik dat de politieke strijd hard kon zijn. Al meer dan een jaar worden mijn familie en ik geteisterd door lasterlijke verklaringen, leugens, anonieme aanvallen, de onthulling van geheime privégesprekken en doodsbedreigingen,” zegt hij in de verklaring. “Dit moddergooien heeft me diep geraakt, maar het deed vooral de mensen pijn van wie ik houd. Alsof dat niet genoeg was, werd gisteren een nieuwe grens overschreden.”

Unaniem veroordeeld

Griveaux stond pas op de derde plek in de race om de sjerp, na zittend burgemeester Anne Hidalgo (PS) en Rachida Dati (LR). De verkiezingen vinden plaats op 15 en 22 maart. In de Franse politieke wereld is er een algemene afkeer voor de gebeurtenissen in Parijs. Hidalgo riep op om het private leven te respecteren van mensen en de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon noemde de aanval verfoeilijk. Marine Le Pen wil dat de verspreider van de video gestraft wordt.

Linkse ‘artiest’

De persoon die achter het verspreiden van de video zit, is de linkse ‘artiest’ Piotr Pavlenski, een controversieel figuur die bekendstaat om capriolen met bloedige zelfverminking als handelsmerk, overigens niet zelden naakt. Ooit naaide hij zijn eigen lippen dicht ter ondersteuning van de feministische extremisten van Pussy Riot. Een andere keer nagelde hij zijn testikels aan het Rode Plein. Hij is een Poetin-criticus en werd beschuldigd van aanranding, iets wat hij zelf ontkent.

Pavlenski geniet politiek asiel in Frankrijk. Maar ook daar is hij een stokebrand. Letterlijk: Hij stak er een bankgebouw in brand. Dat leverde hem in 2017 drie jaar gevangenisstraf op, waarvan twee jaar voorwaardelijk. In Rusland had hij eerder al een gebouw van de geheime dienst in brand gestoken. Tegen de media verklaarde hij dat Griveaux de eerste politicus was die hij in het vizier nam, maar hij maar pas begonnen was. Politici moeten eerlijk zijn en hij verklaarde om hun “propaganda en puritanisme” verder te zullen bestrijden.