Scandinavian Airlines heeft een omstreden reclamefilmpje moeten intrekken. Het reclamefilmpje was uiterst globalistisch en propaganda voor multicultuur, maar ook negatief over de eigen cultuur. Het ontkende het bestaan van de Scandinavische cultuur en beweerde dat alles wat eigen is aan de plaatselijke eigenheid geleend en gekopieerd is. Dat meldt RT.

Het reclamefilmpje werd maandagavond gelanceerd en werd meteen bedolven onder een golf van kritiek. Voor veel mensen was het platte multiculturele propaganda. Vandaag is het omstreden filmpje van het net gehaald. Het verzamelde amper 200 likes en vele duizenden dislikes op YouTube.

De luchtvaartmaatschappij beweerde dat er niet zoiets bestaat als de Scandinavische cultuur. Volgens hen komen alle culturele gebruiken en innovaties die met Scandinavië geassocieerd worden, van Zweedse balletjes tot Noorse paperclips, eigenlijk van buitenaf. Ook windmolens, fietsen, ouderschapsverlof en democratie zijn niet echt Scandinavisch volgens Scandinavian airlines.

Buitenland is superieur

Tegenover het oninteressante en weinig innovatieve binnenland staat het boeiende en aantrekkelijke buitenland. “Wij zijn niet beter dan onze Viking-voorvaders”, zegt een zwarte man die het nieuwe Scandinavië moet belichamen. Ook een Aziatische man leert ons dat Deens gebak, niet echt Deens is. “We nemen alles wat we leuk vinden in het buitenland mee, passen het een beetje aan en voila“, aldus de commentaarstem.

Scandinavië is hier stukje bij beetje gebracht door gewone mensen. We vonden het beste van thuis, ver weg van thuis“, concludeert het filmpje.

Geen succes

Tegen de eigen verwachtingen in was er geen stormloop naar tickets om naar dat superieure buitenland te reizen, maar wel een stortvloed van boze reacties. Mensen beschuldigen de maatschappij van misprijzen voor de Noorse landen, de volkeren, hun cultuur en tradities. Ze noemden de reclame een opzettelijke provocatie.

Het gebeurt steeds vaker dat multinationals dergelijke extreem-linkse campagnes voeren. Nike en Gillette maakten eerder al dezelfde keuze, tot groot ongenoegen van veel klanten. Ook bij evenementen zoals de Superbowl zien we het fenomeen. Dergelijk gedrag wordt op Twitter vaak getagd onder de hastag #GetWokeGoBroke. Hiermee bedoelt men dat gewone mensen die politieke lijn vaak commercieel afstraffen. 

Update:

Op YouTube staat het filmpje weer online, maar commentaren zijn uitgeschakeld. Het aantal dislikes is ondertussen toegenomen, het aantal likes blijft erg laag.