Is een samenwerking tussen PS en N-VA definitief van de baan? Ja, althans zo kan men afleiden uit de spraakmakende ‘njet van Magnette’. Is een dergelijke paars-gele constructie echter onder geen beding meer mogelijk? Sp.a-voorzitter Conner Rousseau denkt van niet. “Als dat de enige optie nog zou blijken, dan moet men dat gewoon doen”, verklaarde de sp.a-topman in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Momenteel is PS-voorzitter Paul Magnette de gebeten hond in CD&V- en bij uitbreiding Vlaams-nationalistische kringen. De reden? De nogal brutale wijze waarop hij CD&V-minister Koen Geens behandelde. Naast via de kranten te verklaren dat hij genoeg had van onderhandelingen met de N-VA onder ‘begeleiding’ van de CD&V, plaatste hij een ironische spotprent over de christendemocraten op Instagram.

Hoewel over stijl valt te discussiëren vormde dit voor Geens de aanleiding om zijn opdracht in te leveren, de publieke opinie om te concluderen dat paars-geel niet levensvatbaar is en de koning om Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) in het veld te sturen.

Rousseau: “Hoop dat de rust snel terugkeert”

Sp.a-voorzitter Rousseau hoopt dat het liberale duo de rust kan terugbrengen. “Ik heb gelezen dat de twee informateurs vooral rust moeten brengen, en ik hoop dat die rust snel terugkeert”, citeert BELGA de sp.a-voorzitter. Vervroegde verkiezingen zijn volgens Rousseau geen oplossing want het zou de verschillen alleen maar groter maken. Wel, zouden er toch vervroegde verkiezingen komen, is zijn partij er klaar voor. “Je bent daar altijd klaar voor als je stevig in je schoenen staat. Sp.a staat er goed voor, er waait een nieuwe wind in de partij”, meent de jeugdige topman.

Opmerkelijk na de harde njet van Magnette: Rousseau blijft een samenwerking tussen de Franstalige socialisten en de Vlaams-nationalisten niet volledig uitsluiten. “Het lijkt mij niet waarschijnlijk momenteel, maar als dat de enige optie nog zou blijken, dan moet men dat gewoon doen, in het belang van het land”, citeert BELGA de sp.a-voorzitter.

Lees meer:

Bogaert: “We moeten nu zelf resoluut voor Vlaanderen kiezen”