De 44-jarige Ludovic Zetocha, die vijf jaar geleden in Antwerpen zijn ex-vriendin vermoordde, wil zijn straf uitzitten in België. Momenteel zit de moordenaar in een Roemeense gevangenis, maar hij diende een aanvraag in om uitgeleverd te worden aan België omdat hij in ons land sneller kan vrijkomen. Dat meldt Gazet van Antwerpen

In 2015 verbleef de Roemeen Ludovic Zetocha al een tijdlang in ons land en had hij een relatie met de 37-jarige Dorina Stef. Zij besloot echter om een punt te zetten achter de relatie omdat de Roemeen vaak geweld tegen haar gebruikte. Die relatiebreuk zorgde ervoor dat de stoppen van Ludovic Zetocha volledig doorsloegen. 

Ludovic drong het appartement van de onderbuur van zijn ex-vriendin binnen in de nacht van 26 op 27 mei 2015 en gijzelde de man acht uur lang. Vervolgens lokte hij zijn ex-vriendin naar het appartement van haar onderbuur en bedreigde hij de vrouw met een mes. Toen de politie ter plaatse kwam, trok de Roemeen met zijn ex-vriendin naar het balkon onder bedreiging van een mes en eiste hij dat de politie wegging. Toen ze dat niet deden, stak hij haar in de hals en duwde hij haar van het balkon.

Sneller vrijkomen in België

In mei 2018 werd Ludovic Zetocha in Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar, die hij moest uitzitten in zijn thuisland Roemenië. Anderhalf jaar later wil Zetocha echter al terugkeren naar ons. Hij diende een aanvraag in om terug te keren naar België, met de argumentering dat hij in ons land sneller zou kunnen vrijkomen. “De gedetineerden kunnen er sneller voorwaardelijk vrijkomen”, stelde Zetocha. 

Een voorwaardelijke invrijheidstelling kunnen gedetineerden in Belgische gevangenissen verkrijgen nadat ze één derde van hun totale gevangenisstraf hebben uitgezeten. In Roemenië kan dat ten vroegste nadat de gevangene twee derde van hun straf uitgevoerd hebben.