De afgelopen week bikkelden de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten in Brussel over een meerjarenbegroting van de Europese Unie. Die onderhandelingen – onder leiding van EU-president en voormalig premier van België Charles Michel (MR) – mislukten gisteren, nadat Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk weigerden het budget te verhogen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Volgende week staan nieuwe onderhandelingen gepland. Belgisch premier Sophie Wilmès (MR) en haar minderheidsregering kwamen daarentegen wel met plezier met enkele extra miljarden belastinggeld over de brug.

De onderhandelingen over een meerjarenbegroting van de Europese Unie – onder leiding van EU-president en voormalig premier van België Charles Michel (MR) – sprongen gisteren af, nadat Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk weigerden in te binden op het vlak van begrotingsdiscipline. De ‘Vrekkige Vier’ willen niet weten van een verhoging van het budget en willen ook niet afzien van de korting op hun afdracht. Daarenboven is de EU op zoek naar extra geld na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk, de grootse nettobetaler. Ook wil de EU extra geld om haar klimaatplannen te financieren. 

2,2 miljard euro per jaar

In tegenstelling tot Nederland is België wel van plan om met extra geld over de brug te komen. De minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) – met CD&V, Open Vld en MR goed voor ruim een kwart van de zetels in het Parlement – stelt namens België voor om een bijkomende bijdrage van 1,2 miljard euro per jaar te leveren. 

Ook zal België afzien van een aantal extra inkomsten en kortingen. Het gaat onder meer om minder landbouwsubsidies en minder inkomsten na een herschikking van de cohesiefondsen. Jaarlijks komt dat neer op zo’n 1 miljard euro minder inkomsten. In totaal doet de restregering dus 2,2 miljard euro per jaar cadeau aan de EU. Dat terwijl het gat in de Belgische begroting dit jaar zal oplopen tot 12 miljard euro.