In de Verenigde Staten willen de Republikeinen tegen 2050 een biljoen bomen planten om de klimaatverandering tegen te gaan. Met dat plan hoopt men koolstof uit lucht te halen, in plaats van vervelende maatregelen op te leggen om de uitstoot te verminderen.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) sprak op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos al zijn steun uit voor het idee. “Ik werk aan wetgeving die precies dat zou doen: 1 biljoen bomen planten tegen 2050, met als doel het vastleggen van koolstof en het stimuleren van het gebruik van houtproducten”, zei congreslid Bruce Westerman (Rep.) uit Arkansas.

Bomen planten wint aan populariteit

Daarnaast omvat het plan onder meer punten zoals vastleggen van koolstof van elektrische centrales, recyclage van plastiek en het stimuleren van schone energie – zoals kernenergie. De Republikeinen hopen op die manier iets te ondernemen tegen de klimaatverandering zonder economisch belangrijke olie- en gasproductie in gevaar te brengen.

Het planten van bomen wint de laatste jaren wereldwijd fors aan populariteit. Zo plantte Ethiopië vorig jaar 350 miljoen bomen op 12 uur tijd, een wereldrecord. Het massaal planten van bomen zou – indien correct uitgevoerd – kooldioxide tegen 2040 met 180 miljoen tot 360 miljoen ton per jaar kunnen terugdringen.