De Belgische overheid spendeert miljoenen euro belastinggeld aan een campagne om buitenlandse toeristen naar België te lokken, maar het grootste deel daarvan geeft men gewoon in België zelf uit. Dat ontdekte Tomas Roggeman (N-VA). Volgens hem dienen die uitgaven een ideologisch doel: Belgisch-nationalistische propaganda.

De campagne ‘positive Belgium’ werd oorspronkelijk op poten gezet in 2016 door de toenmalige regering Michel. Na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek kreeg de toeristische sector een harde klap te verduren. Daarom besliste de toenmalige regering Michel om een promotiecampagne op te zetten met als doel het imago van het land in het buitenland op te krikken.

Er werden reclamefilmpjes ingeblikt, promotiemateriaal ontwikkeld en zelfs een vrachtwagen aangekocht om te beschilderen in de driekleur. De campagne werd uitgerold onder het motto ‘belgium uniquely phenomenal’. Het toerisme herstelde zich en de campagne viel zelfs in de prijzen binnen de communicatiesector. Missie volbracht.

3 miljoen euro

Vreemd genoeg besliste de federale restregering om voor de periode 2019-2020 opnieuw drie miljoen euro belastinggeld uit te trekken. Met opvallende doelstellingen, want de campagne is gericht op een ruime selectie van landen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië Luxemburg, Spanje, Zwitserland, de VS, Canada, Japan, India en China. Deze nemen samen 55% van het budget in. Maar het grootste deel, 45% is goed voor 1 enkel land: België zelf.

Miljoenen euro betalen om Belgen te overtuigen om naar België te komen? “Het is duidelijk dat dit geen enkel toeristisch doel dient” zegt kamerlid Tomas Roggeman. “Als de federale regering facebookberichten sponsort met als doelpubliek de eigen bevolking, of tricolore cadeautjes uitdeelt in stations met als boodschap dat België fantastisch is, dient dat geen toeristische maar ideologische doelen. Hier wordt belastinggeld uitgegeven aan Belgisch-nationalistische propaganda. Terwijl maatschappelijke uitdagingen groeien, is het een bedenkelijke keuze om belastinggeld te spenderen aan filmpjes die de eigen burgers moeten leren om goede Belg te worden” besluit Roggeman.