De afdeling wetgeving van de Raad van State heeft zich vrijdag in een advies uitgesproken over de versoepeling van de abortuswetgeving. Het hoogste administratieve rechtscollege maakt geen grote bezwaren en vindt enkel de strafbepaling voor wie een abortus bij vrouwen probeert te belemmeren problematisch.

Het advies kwam er na aandringen van N-VA, CD&V en Vlaams Belang, die tegen de uitbreiding zijn. Concreet willen de paars-groene partijen, aangevuld met PVDA en DéFI, de termijn voor een abortus optrekken van 12 naar 18 weken en de bedenktijd terugbrengen van 6 dagen naar 48 uur. Ook wordt abortus uit de strafwet gehaald.

Het wetsvoorstel werd in december al na een tweede lezing goedgekeurd in de commissie. Tegenstanders van het voorstel – CD&V, N-VA en Vlaams Belang – vroegen echter een advies aan de Raad van State. Nu deze zich positief heeft uitgesproken kan het voorstel straks in de plenaire vergadering gestemd worden en is de uitbreiding van de abortuswet een feit.

Verzet N-VA en CD&V

Een klein struikelblok blijft evenwel nog de strafbepaling voor het belemmeren van een abortus. Het voorstel maakt zowel het fysiek versperren van de toegang tot een abortuscentrum, als het verspreiden van foute informatie over abortus strafbaar. “Het gevolg is dat we nu een nieuw amendement zullen maken om aan de Raad van State tegemoet te komen”, reageert sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée tegenover De Morgen. “Wat er precies in het amendement zal staan, moet nog bekeken worden.”

De N-VA blijft zich echter verzetten tegen de uitbreiding en maakt er een regeringskwestie van. “Dergelijke gevoelige debatten verdienen meer studiewerk en parlementaire discussie”, stelt Kamerlid Valerie Van Peel. “Tot op vandaag is er geen duidelijkheid over de noodzaak of over alternatieven.”  Ook CD&V maakte eerder al duidelijk er alles aan te doen om de uitbreiding tegen te gaan. Ik vraag mij af of waarom wij België nog ondersteunen als daar op budgettair of ethisch vlak bepaalde fundamentele keuzes gebeuren die indruisen tegen het gezond verstand van de meerderheid van de Vlamingen”, klonk het in november nog bij Hendrik Bogaert.

Lees meer:

N-VA maakt van late abortus regeringskwestie

CD&V zet hakken in het zand tegen paars-groen abortusvoorstel