De politieke impasse in de Duitse deelstaat Thüringen lijkt tot een trieste ontknoping te komen. Na extreme druk van de gevestigde orde, kiezen de christendemocraten ervoor om het cordon sanitaire met extreem links te doorbreken. Dit om de volksnationalisten van AfD weg te houden van de macht. Dat meldt Der Spiegel.

In de Duitse deelstaat Thüringen is al enkele weken een politiek drama aan de gang. Op 5 februari werd de liberaal Thomas Kemmerich verkozen tot nieuwe minister-president. Daarmee kwam een einde aan jaren van links bestuur. Kemmerich won echter dankzij de stemmen van de CDU (Christlich Demokratische Union, de christen-democratische partij van Angela Merkel) én de AfD, de rechtse oppositiepartij. 

Hierop regende het woedende reacties van links. Het traditionele bloemenboeket voor de nieuwe minister-president werd op de grond voor zijn voeten gesmeten door de leidster van Die Linke (de communistische partij). Onbekenden bedreigden de familie van Kemmerich en vandaliseerden wagens en een hoofdkwartier van zijn partij. Ook Angela Merkel zelf – van op staatsbezoek in Zuid Afrika – mengde zich in de regionale discussie. Onder immense politieke en persoonlijke druk gaf Kemmerich dan ook de dag na zijn verkiezing al zijn ontslag.

Crisis

Sindsdien is het politieke establishment in Duitsland in een diepe crisis beland. Om de deelstaat te kunnen besturen moeten ofwel AfD, ofwel Die Linke mee de meerderheid vormen. Die laatste partij is ontstaan na het samensmelten in 2007 van de zogenaamde WASG en de PDS. De PDS was op haar beurt de rechtstreekse opvolger van de SED, de Oost-Duitse communistische partij. Die Linke staat dan ook nog een pak verder naar links ten opzichte van de SPD, de meer gematigde Duitse sociaal-democraten, en is dus enigszins vergelijkbaar met onze PVdA, maar dan met de historische bagage van de linkse dictatuur in Oost-Duitsland.

De rechtervleugel van de CDU, verenigd in het platform “Werteunion”, is er niet op gebrand om in zee te gaan met de partij van de Berlijnse muur en de Stasi (nvdr: Oost-Duitse geheime politie). Binnen de CDU was er dan ook hevige discussie over het te volgen pad in Thüringen. CDU voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer moest intussen ontslag nemen.

Samenwerken met extreemlinks

Maar nu lijkt er toch een oplossing voor de impasse: de CDU kiest resoluut voor de communisten en zal een zogenoemd “stabiliteitspact” afsluiten met Die Linke om de AfD buitenspel te houden; een waar ‘cordon-sanitaire’ dus. Bij de nieuwe stemronde op 4 maart zal vermoedelijk Bodo Ramelow, de kandidaat voor Die Linke, de verkiezingen winnen met de goedkeuring van CDU, zo berichten Die Welt en Jünge Freiheit. Deze zaak belooft de komende dagen en weken nog tot schokgolven te leiden in het publieke debat en de Duitse politiek.