Afgelopen weekend was opnieuw zeer bloederig voor de christenen in Nigeria. Meer dan honderd extremisten van Boko Haram voerden een reeks aanvallen uit in het Gomb- gebied, in de staat Adamawa. Heel wat mensen werden vermoord en minstens 5 kerken werden in brand gestoken. Dat meldt The Guardian Nigeria.

De terroristen reden in een vloot van 60 motorfietsen, waar telkens 2 mannen opzaten die bewapend waren met AK47’s en RPG’s. Daarnaast gebruikten ze ook een twintigtal met machinegeweren uitgeruste vrachtwagens. De lokale bevolking moest vluchten naar de bergen en de bossen in de buurt. Heel wat huizen, winkels en enkele kerken gingen in vlammen op. Dit weekend was er een jaarlijkse conferentie voor katholieke vrouwen gepland en heel wat vrouwen waren aan het neerstrijken in de buurt.

“Teken van zwakte”

President Muhammadu Buhari veroordeelde de aanval op de weerloze burgers en sprak zijn medeleven uit met de families van de slachtoffers. “Deze aanvallen op zachte doelwitten door terroristen zijn een duidelijk teken dat mijn regering de militaire capaciteit van Boko Haram heeft verzwakt. Onze dappere troepen verdienen erkenning om aanvallers weg te slaan, maar ze moeten nu een stap verder gaan. Ze hebben onze volledige steun om de terroristen op te jagen en hen een zware prijs te doen betalen.”

De aanvallen op burgers, die de laatste tijd zo vaak voorkomen in de regio, noemde hij “occasioneel en episodisch“. Volgens de president voeren de terroristen die uit om zichzelf sterker voor te doen dan ze zijn, terwijl ze het tegen het leger niet durven opnemen. Toch zouden er dit weekend twee soldaten gedood zijn.

De president belooft dat er de komende weken een offensief van de regering zal komen. Dat moet voor eens en voor altijd een einde maken aan Boko Haram. “Ondanks de hoge sociale noden in ons land, zullen de veiligheidsdiensten goed gefinancierd blijven worden. Ik roep de Nigerianen op om onze troepen te steunen in hun inspanningen om het land te beschermen,” zo vroeg de president aan zijn volk.

Lees ook:

Nigeriaanse kerk slaat noodkreet: “bericht over islamitische aanvallen”