Het conflict in Syrië is donderdag opnieuw gevaarlijk geëscaleerd nadat twee Turkse militairen omkwamen bij een luchtaanval. Het Turkse leger steunde de jihadisten in Idlib in een nieuw offensief tegen de Syrische regering. Rusland voorziet de Syrische regering dan weer van luchtsteun.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie kwamen twee Turkse soldaten om na een luchtaanval in Syrië. Het is onduidelijk of de Turken omkwamen bij een Syrisch of Russisch bombardement. Volgens het Russische ministerie van Defensie voerden Russische vliegtuigen een bombardement uit, toen de jihadisten de Syrische regeringstroepen aanvielen met Turkse artilleriedekking.

Turkije dreigt al weken met offensief in Syrië

“De acties van de militanten werden ondersteund door artillerievuur van de Turkse strijdkrachten, waardoor de terroristen de verdediging van het Syrische leger konden doorbreken”, klinkt het in Moskou. “Om de gewapende groepen niet diep in het Syrische gebied te laten komen, hebben Russische Su-25 vliegtuigen een aanval uitgevoerd […] Hierdoor konden de Syrische strijdkrachten alle aanvallen met succes afweren.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) dreigde al weken met een nieuw offensief tegen de Syrische regering, nadat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad met Russische luchtsteun grote hoeveelheden terrein heroverden op jihadisten in de provincies Idlib en Aleppo.

Turkse steun voor jihadisten

Opnieuw circuleerden beelden waarop te zien was hoe jihadisten van Ha’yat Tahrir al-Sham – voorheen bekend als Jabhat al-Nusra of al-Qaeda in Syrië – Turks militair materieel gebruiken. Het gaat onder meer om gepantserde troepentransporten, maar ook howitzers. 

Turkije heeft de Verenigde Staten gevraagd om twee Patriot-raketbatterijen op te stellen aan de grens met Syrië, om Russische en Syrische luchtaanvallen te neutraliseren. Opmerkelijk, aangezien Ankara er niet lang geleden zelf voor koos de VS te schofferen door Russische luchtafweersystemen te komen.