In Oxford zijn er opnieuw 3 mannen veroordeeld wegens grooming. Ze stonden terecht voor meerdere verkrachtingen, aanrandingen en het dealen van drugs. Grooming-bendes zijn een groot probleem in het VK. Groepen mannen, veelal van islamitische en Pakistaanse afkomst, charmeren blanke tienermeisjes om ze vervolgens alcohol en drugs te geven en later te prostitueren en zelf te misbruiken. Dat bracht Breitbart.

De veroordeelden zijn de 41-jarige Naim Khan, de 44-jarige Mohammed Nazir en de 42-jarige Raheen Ahmed. Samen pleegden ze meerdere verkrachtingen, aanrandingen en handelden ze in drugs. De bende maakte meerdere slachtoffers. Een van de slachtoffers van Naim Khan werd tot prostitutie gedwongen bij andere Aziatische mannen, in ruil voor geld. Op 14-jarige leeftijd durfde ze echter niet naar de politie stappen. 

Het is de derde veroordeling in verband met “Operation Silk“, een onderzoek naar grootschalig kindermisbruik in en rond Oxford tussen 1998 en 2005. Britse politie negeerde jarenlang de verkrachtingen uit politieke correctheid. Een fenomeen dat zich in gans het land voordeed. Pas vanaf 2015 begon de politie haar werk te doen. Sindsdien zijn er 13 mannen veroordeeld voor dergelijke misdaden. 

Misleidend

Khan kreeg 24 jaar, Nazir 20 en Ahmed 5. Die straffen kunnen echter misleidend zijn, omdat in het Britse systeem mensen voor meerdere zaken kunnen veroordeeld zijn, maar ze die straffen tegelijkertijd uitzitten. Dit betekent dat enkel de langste straf van tel is. Daarnaast komen ze ook in aanmerking om vervroegd vrij te komen.

Dit gebeurde met de leider Telford-bende. Eveneens een grooming-bende die minderjarige meisjes seksueel misbruikte. Sommigen van die meisjes raakten zelfs zwanger door die verkrachtingen. De 35-jarige bendeleider, Mubarek Ali, werd schuldig bevonden aan maar liefst 54 delicten, waaronder tal van gevallen van kinderverkrachting. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, wat in de praktijk overeenkwam met 22 jaar effectieve gevangenisstraf. Na amper 5 jaar werd hij echter al vrijgelaten.

“Aziatische mannen”

In de Britse pers spreekt men altijd van “Aziatische mannen“, maar de meeste grooming-bendes bestaan voor het overgrote deel uit daders van specifieke landen, doorgaans Pakistan en Bangladesh. Terwijl die daders overweldigend vaak moslim zijn, zijn de slachtoffers doorgaans blanke meisjes, al zijn er ook gevallen waar jonge meisjes uit de Sikh-gemeenschap werden misbruikt.