In Turkije hebben procureurs vandaag de arrestatie van bijna 700 vermeende aanhangers van Fethullah Gülen bevolen. Het gaat onder meer om medewerkers van het Turkse ministerie van Justitie en het leger. Gülen en zijn aanhangers worden ervan beschuldigd achter de poging tot staatsgreep van 2016 te zitten.

Vandaag gaven de procureurs opdracht tot de arrestatie van 157 mensen, waaronder 101 officieren, in het kader van een onderzoek naar het Turkse leger. Intussen zouden daarvan ongeveer 100 mensen reeds opgepakt zijn. In de Turkse hoofdstad Ankara werden 71 mensen opgepakt in het kader van een onderzoek naar vermeende Gülen-aanhangers in het ministerie van Justitie. Daarnaast werden nog eens 467 arrestaties over geheel Turkije bevolen, in het kader van een onderzoek naar corruptie bij de politie.

Gülen-aanhangers beschuldigd van poging tot staatsgreep

Sinds de mislukte poging tot staatsgreep van 2016, waarbij 250 mensen omkwamen, traden de Turkse autoriteiten hard op tegen aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen. Sinds de poging tot staatsgreep werden ongeveer 80.000 mensen opgepakt. Zo’n 150.000 militairen, ambtenaren, leerkrachten en politiemensen werden ontslagen en geschorst.

Gülen en zijn aanhangers worden ervan beschuldigd achter de poging tot staatsgreep te zitten. Gülen heeft steeds elke betrokkenheid ontkend. Sinds 1999 woont hij in ballingschap in de Verenigde Staten. In het verleden stond Gülen bekend als een bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP), maar in de jaren voor de poging tot staatsgreep bekoelde de liefde sterk. Erdogan beschuldigt de Gülen-aanhangers ervan een parallelle staat te willen oprichten door het staatsapparaat te infiltreren.