Afgelopen nacht werden door reddingsdiensten minstens 90 migranten uit het Kanaal gehaald die illegaal de oversteek waagden naar Groot-Brittannië. Dat meldt het Britse Sky News. Meer en meer migranten proberen nu op die manier het Britse vasteland te bereiken. 

Vanochtend berichtte Sky News dat er bij een grootschalige reddingsactie afgelopen nacht 40 illegale migranten uit het Kanaal werden gehaald. Niet veel later werd die berichtgeving gewijzigd en bleek het om maar liefst 90 migranten te gaan, het grootste aantal ooit op één dag.

Oversteek via Kanaal alsmaar populairder

De migranten probeerden de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen, maar kwamen in moeilijkheden voor de kust van Kent. Ze werden gered door de kustwacht. “De kustwacht coördineert een zoek- en reddingsactie naar aanleiding van een aantal incidenten voor de kust van Kent deze morgen, in samenwerking met Border Force, de politie van Kent en andere partners”, aldus een woordvoerder van de kustwacht aan het Britse Sky News deze ochtend. 

Alsmaar vaker proberen migranten die willen doorreizen naar Groot-Brittannië de oversteek via het Kanaal te wagen. In 2019 werden 2.758 migranten onderschept op het Kanaal, dat is vier keer meer dan het jaar voordien. 

Transitmigranten 

De problematiek van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land of Frankrijk maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. In Belgische en Noord-Franse kustplaatsen ontstaan daardoor massaal veel tentenkampen waarin de transitmigranten verblijven, in de hoop ooit de oversteek te kunnen wagen naar Groot-Brittannië, het beloofde land voor velen onder hen.

Om daarin te slagen, gaan de transitmigranten alsmaar verder. Vroeger probeerden ze in vrachtwagens te klimmen om op die manier mee te kunnen naar Groot-Brittannië, maar vanwege de lage slaagkans zoeken ze nu alternatieven. Velen zouden nu via kleine bootjes willen proberen het Kanaal over te steken.