Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zijn verschillende Turkse militairen omgekomen in Libië. Vermoedelijk kwamen zij om bij het bombardement op de haven van Tripoli dat op 18 februari plaatsvond.

“Verschillende van onze helden werden martelaren in Libië, maar de verliezen in de gelederen van Haftar bereikten bijna honderd huurlingen”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP). Vermoedelijk kwamen de Turkse militairen om bij het bombardement op de haven van Tripoli dat op 18 februari plaatsvond.

Turkse inmenging in Libië

De troepen van bevelhebber Khalifa Haftar – gelieerd aan de Oost-Libische regering in Tobroek – beschoten dinsdag de haven van Tripoli. Volgens hen was een Turks schip dat wapens leverde het doelwit van de aanval. Later werd bericht dat een wapendepot werd geraakt. Volgens de regering in Tripoli kwamen drie burgers om bij de aanval.

Libië heeft twee rivaliserende regeringen. De regering in Tripoli krijgt steun van de Verenigde Naties, een groot deel van het Westen, Turkije en Qatar. De regering in Tobroek, gelieerd aan Haftar, wordt gesteund door Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië. 

Turkije dreef de militaire steun aan de regering in Tripoli de laatste maanden op. Ankara heeft sinds januari verschillende schepen met wapens naar Libië gestuurd. Turkije stuurde zelfs Syrische milities naar Libië om Tripoli te verdedigen.

Turkse machtsontplooiing niet zonder menselijke kostprijs

De laatste maanden en jaren neemt Turkije een steeds assertievere houding aan in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Zo is het Turkse leger ook aanwezig in Syrië. Die machtsontplooiing kwam er niet zonder menselijke kostprijs; de afgelopen maanden vielen intussen tientallen Turkse doden na schermutselingen met het Syrische regeringsleger. De Turkse aanwezigheid in Syrië heeft tot nu toe weinig kunnen doen om het Syrisch-Russisch offensief tegen de jihadistische rebellen in Idlib tegen te houden.