Vlaams minister van Media en ‘coming man’ bij de christendemocraten, Benjamin Dalle, deelt de onvrede binnen zijn partij over de demarche van PS-topman Paul Magnette. “Paul Magnette gedraagt zich een beetje als een saboteur van het systeem”, klonk het. Dalle verweet de PS-voorzitter ook een gebrek aan staatsmanschap. En Magnette ondertussen? Die speelt, voor de eigen achterban, het slachtoffer.Ik nodig Koen Geens en Bart De Wever, die al drie dagen onwaarheden en persoonlijke aanvallen verspreiden, om er een beetje boven te staan. Dat soort houding helpt niet bij het zoeken naar oplossingen, klonk het.

Momenteel is PS-voorzitter Paul Magnette de gebeten hond in CD&V-kringen. De reden? De nogal brutale wijze waarop hij CD&V-minister Koen Geens behandelde. Naast via de kranten te verklaren dat hij genoeg had van onderhandelingen met de N-VA onder ‘begeleiding’ van de CD&V, plaatste hij een ironische spotprent over de christendemocraten op Instagram. “Ik mis een beetje het staatsmanschap dat we bij de PS hebben gekend”, klinkt het bij Dalle.

Elio Di Rupo, voor wie ook bijvoorbeeld N-VA-voorzitter Bart De Wever op persoonlijk vlak respect heeft, zou volgens Dalle een betere beurt maken. “Di Rupo heeft met zijn regering een belangrijke staatshervorming doorgevoerd en sociaal-economische hervormingen. Dat gebeurde door achter de schermen te onderhandelen over heel delicate onderwerpen. Dat is ook wat informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez hebben gedaan: op basis van de inhoud stappen vooruit zetten”, stelde Dalle volgens VRT NWS.

De njet van Magnette? “Dat heeft pijn gedaan”

Volgens de CD&V-minister deed de njet van Magnette pijn. “Wij zijn een partij die verantwoordelijkheid neemt en op basis van de inhoud stappen vooruit wil zetten. Als dan de voorzitter van de grootste partij van Wallonië eigenlijk zegt dat hij met de meerderheid van de Vlamingen niet wil besturen, gaat dat zeer ver“, citeert VRT NWS Dalle.

Dat een samenwerking tussen N-VA en PS wel degelijk mogelijk was maar mislukte frustreert Dalle. “Paul Magnette gedraagt zich een beetje als een saboteur van het systeem. Als je inhoudelijk aan het werken bent en dan publieke verklaringen aflegt, geraak je niet vooruit in ons land. Dan ben je niet verantwoordelijk bezig en gedraag je je als de objectieve bondgenoot van separatisten”, klinkt het.

Voor de njet van Magnette stonden de christendemocraten niet te springen voor een regering met een Vlaamse minderheid. Vermoedelijk heeft de publiekelijke ezelsstamp van de PS-kopman die appetijt allerminst doen toenemen. “We staan voor bijzonder grote uitdagingen: de begroting moet worden aangepakt, fiscale hervormingen, hervormingen in de sociale zekerheid, op termijn ook communautaire hervormingen, ethische dossiers, … Als je zo’n belangrijke hervormingen doet, kan dat niet met een Vlaamse minderheid”, aldus Dalle tegenover VRT NWS.

Lees meer:

Ironie-alarm: Paul Magnette speelt het slachtoffer