De Italiaanse Justitie heeft het parlement gevraagd om de onschendbaarheid van Matteo Salvini (Lega) op te heffen. Tegen de leider van de rechts-nationalistische partij loopt een gerechtelijk onderzoek wegens zijn optreden in de zomer van 2019 tegen het migrantenschip ‘Open Arms’.

Toen Matteo Salvini nog Italiaans minister van Binnenlandse Zaken was, voerde hij een streng migratiebeleid. Verschillende NGO-schepen die overstekende migranten oppikten in de Middellandse Zee kregen van de rechtse politicus een aanlegverbod in Italië. Die strenge aanpak maakte Salvini razend populair maar botst nu op protest van het gerecht.

De Italiaanse Justitie voert een gerechtelijk onderzoek naar het aanlegverbod dat Salvini in augustus 2019 oplegde aan het schip ‘Open Arms’ van de gelijknamige NGO. Volgens Italiaanse media heeft een rechtbank in Palermo daarvoor bij de Senaat een verzoek ingediend om de parlementaire onschendbaarheid van de Lega-leider op te heffen. Dat zou een proces mogelijk moeten maken.

Salvini: “Ik beloof je dat ik nooit zal opgeven!”

Salvini verweet de NGO ‘Open Arms’ in de zomer te liegen over de toestand van de migranten aan boord van het schip. Volgens de NGO was er sprake van een noodsituatie. De rechtse politicus liet echter wel 27 minderjarigen toe op het vasteland. Na de val van de Italiaanse regering nam illegale bootmigratie vanuit Afrika weer toe.

Het is niet de eerste keer dat tegen Salvini een onderzoek gevoerd wordt wegens zijn vluchtelingen- en migratiebeleid. Al twee andere keren probeerde het Italiaanse parket hem daarvoor te vervolgen. De Lega-leider laat zich naar eigen zeggen niet uit zijn lood slaan. “Intussen proberen ze me allemaal tegen te houden en bang te maken: ik beloof je dat ik nooit zal opgeven!”, schrijft hij op Twitter.

Lees ook:

Ngo-schepen met 237 illegale migranten mogen aanmeren in Italië