Nancy Pelosi (Dem.) verscheurt toespraak Trump

0
1271

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) hield dinsdag zijn derde ‘State of the Union’. Het werd een gepassioneerde en uitdagende toespraak. De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi onderdrukte haar misprijzen niet en verscheurde haar exemplaar van de toespraak ostentatief voor de camera’s.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) hield dinsdag zijn derde ‘State of the Union’. In de 80 minuten durende toespraak maakte Trump gewag van “de grote Amerikaanse comeback” en haalde hij onder meer uit naar het socialisme en links. Hij maakte geen gewag van het ‘impeachment’-drama van de afgelopen weken. Naar verwachting wordt hij vandaag in de Senaat vrijgesproken.

Pelosi verscheurt toespraak

Dat het water tussen de twee partijen diep is bleek al tijdens de toespraak. Terwijl de Republikeinen verschillende staande ovaties gaven, bleven de Democraten het grootste deel van de tijd zitten. Toen hij begon aan zijn toespraak scandeerden de Republikeinen in de zaal “nog vier jaar”. De verdeeldheid is een teken aan de wand dat er de komende maanden weinig wetgevend werk te verwachten valt.

Na afloop van de toespraak stond de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (Dem.) recht achter de rug van Trump, waarop ze de toespraak ostentatief verscheurde. Volgens haar was dat “het hoffelijke om te doen, gezien het alternatief”. Ze zei dat geen enkele “pagina met waarheid” kon vinden in het document.

Trump leek voor de aanvang de toespraak een uitgestoken hand van Pelosi te weigeren. Het was de eerste keer in vier maanden tijd dat de twee elkaar zagen, sinds Pelosi weg stormde uit een vergadering in het Witte Huis. Het daaropvolgende ‘impeachment’-proces heeft het water tussen de twee enkel dieper gemaakt. Trump noemt Pelosi herhaaldelijk “gekke Nancy” tijdens campagnebijeenkomsten.