De Zuid-Chinese miljoenenstad Shenzhen gaat het eten van honden en katten verbieden. Wetenschappers vermoeden dat het eten en verhandelen van wilde dieren in China tot het uitbreken van het coronavirus hebben geleid.

De stedelijke overheid van Shenzhen komt met een lijst van negen vleessoorten die zijn toegestaan voor consumptie: varken, kip, rund, konijn, lam, ezel, eend, gans en duif. Vis en zeevruchten zijn ook nog altijd toegestaan. Katten en honden worden als huisdieren erkend en de consumptie ervan wordt bijgevolg verboden. Ook de consumptie van slangen, schildpadden en kikkers – nochtans erg populaire gerechten in de regio – wordt verboden.

Handel wilde dieren verboden

“Het verbieden van de consumptie van wilde dieren is een gangbare praktijk in ontwikkelde landen en is een universele eis van de moderne beschaving”, klinkt het. Wetenschappers vermoeden dat het verhandelen en het consumeren van wilde dieren tot de uitbraak van het coronavirus hebben geleid.

Maandag besliste de Chinese centrale overheid al om het verhandelen en het consumeren van wilde dieren te verbieden. Tegelijkertijd wordt de lijst met beschermde diersoorten uitgebreid. Diegenen, die zich aan het eten of het verkopen van beschermde diersoorten bezondigen, kunnen een fikse boete verwachten.