Vlak nadat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend maakte dat hij wil dat scholen strenger optreden tegen ‘klimaatspijbelen’, riep Isaura Calsyn, schepen van Onderwijs in Eeklo voor Groen, op Facebook op om deel te nemen aan de spijbelactie van vrijdag 7 februari. Dat viel niet in goede aarde. Heel wat mensen reageerden boos op de onverantwoordelijke uitlating. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) riep haar tot de orde. Dat brengt HLN.

Op vrijdag 7 februari wil Youth for Climate opnieuw een spijbelactie organiseren. Dit tot groot ongenoegen van Ben Weyts. “Klimaatspijbelen is spijbelen en daar kan je geen oogje voor dichtknijpen”, klonk het. Zelf heeft de N-VA-minister de richtlijnen voor scholen alvast verduidelijkt. “Scholen kunnen de ‘afwezigheid om persoonlijke redenen’ enkel en alleen inroepen in strikt uitzonderlijke en individuele gevallen. Het zogenaamde klimaatspijbelen kan daardoor dus nooit gedekt worden”, klinkt het.

Dat was niet naar de zin van Isaura Calsyn. Zij is schepen van Onderwijs in Eeklo voor Groen en wil net meer kinderen zien op de spijbelactie. Op Facebook reageerde ze onder het bericht van de minister: “En ik roep alle scholen en leerkrachten op om massaal een uitstap te plannen naar Brussel op 7 februari rond het opkomen voor rechten van mens, dier en planeet. Ook wanneer een overheid niets doet om die rechten te vrijwaren. Check your eindtermen Ben.

Golf van kritiek

Onmiddellijk werd de radicale schepen bedolven onder de kritiek. Ze trok daarop snel haar woorden in. “Ik roep zeker niet op om te spijbelen”, zo beweerde ze. “Leerkrachten kunnen er een klasactiviteit van maken als hun klas daarvoor kiest. Dat past perfect binnen de eindtermen, en dan hoeven de jongeren niet de stempel te krijgen van spijbelaar. Dat was mijn oproep op Facebook.”

Calsyn beweerde verder dat ze fout geïnterpreteerd werd. “Met mijn oproep wou ik alleen maar de jongeren die engagement tonen en opkomen voor hun rechten een hart onder de riem steken. Ik zou het dan ook zeer jammer vinden moest de klimaatbetoging overschaduwd worden door een foute interpretatie van één uitspraak.” Zo klonk het, weinig geloofwaardig. 

Totaal onverantwoord

De finale klap kwam er van de onderwijsminister zelf die noemde de oproep van Calsyn “totaal onverantwoord”. “Zo iemand is enkel bezig met politiek eigenbelang, niet met het belang van jongeren”, aldus de minister. “Om hun mening te uiten hebben scholieren vakantiedagen genoeg. Spijbelen blijft spijbelen, het maakt niet uit om welke reden. Met spijbelen doe je het klimaat trouwens geen plezier, met leren over het klimaat wél. Ik ken een hele goeie plaats om te leren: de school