De onverwachte verkiezing van liberaal Thomas Kemmerich (FDP) tot president van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen – met hulp van de rechtsnationalistische AfD – beroert de gemoederen in Duitsland en daarbuiten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) noemt de gebeurtenis “onvergeeflijk” en vindt dat het resultaat moet worden teruggedraaid. Oud-premier van België Guy Verhofstadt (Open Vld) noemt het gebeuren “onaanvaardbaar” en vergelijkt AfD’er Björn Höcke met Adolf Hitler.

De Duitse politiek staat in rep en roer nadat de vrijwel onbekende liberaal Thomas Kemmerich (FDP) verrassend verkozen werd tot president van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. Kemmerich geraakte verkozen dankzij de steun van de christendemocratische CDU en – in een verrassende plotwending – de rechtsnationalistische AfD. Bijgevolg moest de zittende radicaal-linkse president Bodo Ramelow (Die Linke) aftreden.

“Onaanvaardbaar”

De beslissing beroert ook de nationale en internationale politiek. Bij de Duitse traditionele partijen en media klinkt de roep om het resultaat ongedaan te maken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) noemde het resultaat een slechte dag voor de democratie. “Deze gebeurtenis is onvergeeflijk en dus moet het resultaat worden teruggedraaid”, zei Merkel.

Eenzelfde geluid is te horen bij Guy Verhofstadt (Open Vld). De voormalige Belgische premier schuwde daarbij de nazivergelijkingen niet. “Wat er in Thüringen is gebeurd, is volstrekt onaanvaardbaar. Mijn antwoord? Niet in onze naam”, tweette Verhofstadt. Daarbij plaatste hij een foto van Adolf Hitler naast die van Thüringer AfD-kopstuk Björn Höcke.