In het door schandalen en corruptie geplaagde Malta werd meer dan de helft van de verkeerspolitie opgepakt wegens fraude. Ze sjoemelen met overuren, waardoor noodplannen van kracht waren om genoeg mensen op de straat te krijgen. Dat meldt Reuters.

Zo’n dertig mensen, van de afdeling die 50 leden heeft, worden ondervraagd door de afdeling ‘economische misdaden’ rond beschuldigingen waarbij ze honderden onterechte overuren hadden aangerekend over een periode van minstens drie jaar. Sommigen onder hen zouden ook brandstof die bedoeld was voor hun werk gebruikt hebben voor hun eigen private voertuigen.

Minder agenten

Omdat zoveel mensen van de dienst verdwenen, moeten nu oud-verkeersagenten opnieuw ingeschakeld worden om de boel draaiende te houden. Al zijn er in het totaal minder verkeersagenten op de baan.

Volgens eerste minister Robert Abela bewijst dit net dat de overheid goed werkt. “Het bevestigt dat we een goede politiekracht hebben. Als deze onderzoeken leiden tot vervolging, dan zal dat gebeuren.

Socialisten

Abela is nog maar een maand minister, nadat zijn voorganger moest opstappen wegens fouten in een onderzoek rond de moord op de anti-corruptiejournaliste Daphne Caruana Galizia. De laatste jaren wordt het door socialisten bestuurde eiland geplaagd door wijdverspreide corruptie, vriendjespolitiek en fiscale malversaties, zowel in de politiek als bij de bedrijfselite. Hoewel het een EU-land is, komen die malafide zaken amper aan bod in de Europese media of politiek. Ook het door socialisten bestuurde Spanje mag de wetgeving wat losser interpreteren. Het conservatieve Polen en Hongarije kunnen niet van die behandeling genieten.