Vandaag eerde een grote mensenmassa de overleden predikant Rachid Haddach. Volgens de lokale media zou er tussen de 5.000 en 10.000 mensen een eerbetoon zijn gaan brengen aan de man. Haddach overleed de nacht van zaterdag op zondag aan de gevolgen een longkanker. Dat meldt Bruzz.

De grote Al Khalilmoskee in Molenbeek organiseerde een herdenkingswake voor de populaire prediker. Daar kwam echter een zo danig grote mensenmassa op af, dat de straten moesten worden afgezet. Ook een buslijn moest worden omgeleid. Duizenden moslims namen de straten in om er te bidden.

Omstreden

Haddach is voor veel mensen nochtans niet onomstreden. Hij werd opgeleid in de Grote Moskee, die door Saoedi Arabië gefinancierd wordt. Hij was van de salafistische strekking volgens diverse Belgische media. Zelf ontkende hij altijd een radicaal te zijn. Toch is de plek waar hij predikte, Molenbeek, wereldwijd bekend als broeihaard van radicale islam en vele vormen van criminaliteit. Het Vlaams Belang vindt de opkomst voor “de haatprediker” dan ook “hallucinant“. Sam Van Rooy merkt op Twitter op dat er geen enkele vrouw tussen de vele duizenden rouwenden te bespeuren valt. Later kwam een kleine rechtzetting: “Dankzij @IslamicEventsBe kan ik de volgende ‘correctie’ tweeten: Er waren wel degelijk ook moslima’s, apart weggestopt in een andere straat, en allemaal de vrouwenonderdrukkende islamitische sluier dragend (en dus ook rouwend voor een salafistische prediker)”.

Volgens ingewijden was hij vooral populair omwille van zijn charisma, kennis van de code op straat en kon hij zich uitdrukken in de taal van het volk, vooral die van de jonge Brusselse maghrebijnse moslims. Haddach was ook actief op YouTube, waar hij 55.000 volgers had.

Lees ook: 

Molenbeek: Sjiitische moslims herdenken topman Iraans leger