Het parket in de correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag een celstraf gevorderd van 7 jaar voor een dader die ernstig seksueel misbruik pleegde op zijn eigen minderjarige dochter. De nu 60-jarige man misbruikte zijn eigen dochter tussen 2002 en 2006. Het meisje was 8 jaar toen het seksueel misbruik begon. Dat meldt Het Nieuwsblad.

In een daad die getuigd van cynisme en opportunisme was de vader in 2003 naar het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling gestapt om te melden dat zijn dochter seksueel afwijkend gedrag vertoonde. Uiteindelijk bleek dat de man zelf een ernstige pedofiele stoornis heeft. Hij werd slechts zes maanden opgenomen, en nadien was hij in staat om het misbruik gewoon verder te zetten.

De zeer ernstige feiten hadden een enorme impact op het leven van mijn cliënte. Ze heeft het hele pallet van gruwel moeten meemaken. Het misbruik gebeurde op elk mogelijk tijdstip.” De dader verstopte zelfs spullen in huis om zijn vrouw voor boodschappen weg te kunnen sturen zodat hij alleen zou zijn met het meisje.

Manipulator

Daarbij werd het slachtoffer ook nog onder druk gezet. Ze mocht niets vertellen, want anders zou haar vader vervolgd worden. Haar zussen zouden geplaatst worden en zij zou alleen achterblijven, zo peperde hij haar in. “Een halfuur voordat ze bij de politie verhoord zou worden, kreeg ze zelfs een valiumpilletje toegediend”, pleitte advocaat Roel Driessen voor het slachtoffer, dat in 2017 een klacht indiende bij de politie.
Een man, die twintig jaar met de beklaagde bevriend was, omschreef de pedofiel als een manipulator. 

“Binnenkant gevangenis heeft weinig zin”

De vader vergreep zich aan zijn dochter als hij alleen thuis was met haar. Dat gebeurde ook bij het uitlaten van de hond, in de bosjes. Hij misbruikte haar zelfs in de slaapkamer van de zussen of in een leegstaand appartement dat zijn eigendom was.”, aldus advocaat Driessen. In 2013 was de man al eens veroordeeld voor aanranding. 

Advocaat Philip Daeninck wachtte de zeer moeilijke en delicate taak om voor de man te pleiten. “We gaan hier niets betwisten. Ik begrijp dat er een gevangenisstraf moet zijn, maar vanuit maatschappelijk standpunt heeft het weinig zin om hem de binnenkant van de gevangenis te laten zien. Er is geen sprake van een echte persoonlijkheidsstoornis, wel van een pedofiele stoornis en meer bepaald incest. Ik vraag een straf met uitstel met voorwaarden”, aldus Daeninck.