Jos Haex, de 73-jarige man die drie weken geleden in coma werd geslagen door een Afghaanse asielzoeker, is overleden. Dat meldt Het Belang van Limburg. De Afghaanse asielzoeker, die vlak voor de feiten werd vrijgelaten ondanks zijn ernstig psychiatrisch verleden, verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Hij gedraagt zich bijzonder apathisch. 

Drie weken geleden werd een bejaarde man bewusteloos aangetroffen op de grond nadat hij een wandeling was gaan maken in een bos in Peer. Vlakbij hem zat een buitenlandse man, wat achteraf een Afghaanse asielzoeker bleek te zijn. Amper enkele dagen voordien werd hij vrijgelaten na een gedwongen opname in een psychiatrische instelling omdat hij overal voor problemen zorgde. Toch werd hij na enkele dagen al opnieuw vrijgelaten, met deze gevolgen. 

Jos overleden

Het slachtoffer, de 73-jarige Jos Haex uit Peer, moest na de aanval met spoed naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Daar bleek dat de man in coma lag en dat hij in levensgevaar verkeerde. Twee weken geleden communiceerde de familie van Jos al dat de man hersendood was en dat de dokter geen positieve vooruitzichten zagen. Hun vrees dat Jos om het leven zou komen door de aanval, is vandaag ook werkelijkheid geworden. Donderdagochtend overleed de man in het ziekenhuis. 

“Het is alleen nog maar bergaf gegaan de laatste weken”, aldus zijn zoon Patrick Haex aan Het Laatste Nieuws. “Mijn zus is alle dagen bij hem gebleven en heeft constant gewaakt. Vanmorgen is hij rond 7.30 uur dan toch overleden. We hadden de hoop al langer opgegeven, maar dat het nu echt zover is komt toch hard aan.”

De familie van Jos vraagt zich af hoe het kan dat een man met een dergelijk ernstig psychisch verleden, zomaar vrij kon rondlopen. “Als die man effectief psychiatrische problemen heeft, waarom kon hij dan vrij rondwandelen? Worden alle asielzoekers daar op gescreend? Volgens mij is dat zelfs amper mogelijk in praktijk, maar onze pa is hier nu wel het slachtoffer van geworden.”

Vrijdag verschijnt de asielzoeker voor de raadkamer. Hem verhoren blijkt moeilijk te zijn. Volgens zijn advocaat gedraagt de man zich bijzonder apathisch en ongeïnteresseerd.