PS-voorzitter Paul Magnette herhaalt in een interview met De Standaard dat een paars-gele regering onmogelijk is. “Ik ben het beu”, stelt hij over de gesprekken met N-VA. De Waalse socialisten zijn naar eigen zeggen niet bang van verkiezingen, ook niet als het voortbestaan van België dan op de agenda komt te staan.

“Wij willen geen verkiezingen uitlokken, maar wij zijn er niet bang van”, laat Magnette optekenen. “Men moet ophouden met daar zo’n gigantisch probleem van te maken.” Dat nieuwe verkiezingen zouden uitdraaien op een referendum over België, moet dan maar volgens de PS-voorzitter.

“Er is niets mooiers dan aan de bevolking te vragen zich uit te spreken”, klinkt het. “Bij verkiezingen kan je alleszins een paar echte vragen voorleggen. Wil men bijvoorbeeld echt een nieuwe staatshervorming? Tijdens de campagne heb ik daar niemand over gehoord en nu is er plots niets meer mogelijk zonder.”

Magnette: “Het is absurd”

Nu ook de PS-voorzitter openlijk niet gekant is tegen een nieuwe stembusgang, worden nieuwe verkiezingen meer en meer een realistische optie. De paars-gele piste lijkt in ieder geval definitief dood en begraven. Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder deze maand nog zei dat een akkoord met de PS “theoretisch mogelijk” moet zijn, klinkt het vandaag helemaal anders bij Magnette. “Al acht maanden proberen wij te verzoenen wat niet te verzoenen valt. Het is absurd”, stelt hij. “De N-­VA heeft mij nog geen enkel concreet voorstel gedaan. Ze komen altijd met hetzelfde aanzetten: hun programma.”

Dus moet het volgens Magnette maar zonder de PS, althans in ieder geval zolang de N-VA deel blijft uitmaken van de federale gesprekken. De voorzitter van de Waalse socialisten doet daarom een oproep aan koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) om ook een andere piste te onderzoeken. De christendemocraten hebben evenwel steeds vastgehouden aan een regering met N-VA.

Lees ook:

Verherstraeten negatief over vermelden nieuwe verkiezingen